A VII-A EDIȚIE A CONFERINȚEI ANUALE AFEER ”Criza și tranziția energetică: provocări curente pe piața de energie“
Comunicat de presă, 30.03.2023: Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a organizat cea de-a VII-a ediție a Conferinței Anuale, cu tema ”Criza și tranziția energetică: provocări curente pe piața de energie“, în data de 30 martie 2023, la Hotel Marshal Garden.
La eveniment au participat, pe lângă membrii AFEER, domnul Sandor Bende - președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, domnul Lorant Antal - președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, , domnul Horia Constantinescu - președintele ANPC, domnul Zoltan Nagy-Bege - vicepreședinte ANRE, domnul Luka Jazbec – membru în board-ul Federației Europene a Traderilor de Energie (EFET), domnul Herodotus Antonopoulos - președintele Asociației Furnizorilor și Traderilor de Energie din Grecia, domnul Hazlach Andras - membru în board-ul HETA (Asociația Traderilor de Energie din Ungaria), domnul Sorin Elisei - director în cadrul Deloitte România, liderul practicilor de energie și sustenabilitate, alături de alți distinși speakeri.
În cadrul Conferinței Anuale s-au dezbatut două teme majore: ”Când se va termina criza energetică” și o ”Perspectivă asupra activității furnizorilor și consumatorilor de energie electrică și gaze naturale”.
”Conferința anuală reprezintă un cadru optim de exprimare a punctelor de vedere asupra pieței de energie, concentrându-ne pe problematica activității de furnizare, discuții despre necesitatea unor corecții în legislație, despre consultarea mediului de afaceri și a specialiștilor din domeniu, precum și despre direcțiile corecte și necesare în dezvoltarea pieței de energie din România. Obiectivul conferinței este să identificăm soluții optime pentru a realiza o trecere lină și suportabilă către o economie sustenabilă, cu o amprentă cât mai scăzută de carbon. Demersul susținut al AFEER este acela de a asigura stabilitate și predictibilitate legislativă, astfel încât să reușim alimentarea sigură și durabilă a consumatorilor casnici și industriali, la prețuri ale pieței corecte și accesibile”, declară domnul Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.
Ultimii ani au fost extrem de provocatori pentru întregul sistem energetic: de la criza sanitară (care a condus la scăderea impresionantă a cererii și, în consecință, a prețurilor), la criza energetică, cea geopolitică și la război, ceea ce a condus la creșterea cererii, imprevizibilitate în privința ofertei și o creștere și mai impresionantă a prețurilor!
Volatilitatea extremă a prețurilor a generat multe probleme tuturor consumatorilor și i-a pus la grea încercare pe furnizori și traderi. Mai mult, includerea in legislația națională a prevederilor din pachetul Green Deal, modificat prin ”Fit for 55”, Regulamentul 943 și Directiva 944 din 2019, dar si prevederile privind protecția consumatorilor casnici și industriali prezinta provocari in implementare. Toate acestea au ca efect o presiune în plus asupra tuturor actorilor din piața de energie, de la producători la consumatori. Furnizorii, care sunt integratorii pieței de energie, sunt cel mai puternic afectați de toate aceste modificări legislative.
Legislația privind schemele de ajutor pentru consumatori în contextul crizei energetice s-a modificat de 17 ori în 15 luni: 10 OUG-uri, 3 legi și 4 ordine de ministru. Mai mult, OUG 153/2022 și OUG 192/2022 se află în Parlament, pentru aprobare, și pot suferi noi modificări. În plus, un nou draft de OUG privind modificarera schemei a fost publicat pe site-ul Ministerul Energiei.
În urma adoptării acestor acte normative, s-au schimbat de 5 ori categoriile de consumatori casnici beneficiari ai schemei de ajutor și de 8 ori cele ale consumatorilor non-casnici.
Pentru a pune în aplicare toate acestea, furnizorii au trebuit să modifice de peste 15 ori sistemele informatice, în condițiile în care modul de calcul pentru decontarea schemei de sprijin s-a schimbat de peste 20 de ori.
”Toate aceste modificări legislative s-au făcut, din păcate, fără o consultare reală a actorilor din piață și fără studii de impact. De aceea, propunem ca, împreună cu autoritățile, să identificăm răspunsurile la criza actuală, la celelalte provocări, astfel încât tranziția energetică să devină o baza pentru relansarea unui sector strategic, aflat acum în tensiune maximă.
Întrucât furnizorii au fost nevoiți să recurgă la împrumuturi masive pentru a putea acorda clienților prețuri de furnizare semnificativ mai mici decât cele de achiziție a energiei electrice, iar decontarea acestor sume de la bugetele centrale are un decalaj de mai multe luni, presiunea financiară asupra companiilor de furnizare rămâne ridicată. Acest aspect trebuie avut în vedere de către autorități, pentru a nu pune în pericol siguranța sistemului energetic în ansamblu.
În viitorul foarte apropiat apreciem că vom avea provocări legislative importante, având în vedere că deja Comisia Europeană a transmis Consiliului și Parlamentului European propuneri de modificare consistente a două directive – Directiva UE 944/2019 și Directiva UE 2002/2018, precum și a 4 regulamente: Regulamentul UE 943/2019, Regulamentul UE 942/2019, Regulamentul UE 1227/2011 și Regulamentul UE 1348/2014. Pentru noi este deosebit de important ca aceste modificări să fie traspuse corect și complet în legislația națională primară și secundară, iar aceasta nu se poate face decât dacă va exista un dialog transparent între participanții la piață și autoritățile naționale”, a mai spus domnul Laurențiu Urluescu.
PROIECTELE AFEER
AFEER s-a implicat și continuă să se implice în proiecte ce aduc valoare adăugată atât specialiștilor din sector, cât și consumatorilor.
Cea mai de succes inițiativă este AFEER Academy, școala furnizorilor de energie electrică și gaze naturale. Lansată în octombrie 2019, în martie 2020 era deja absolvent cursantul cu numărul 100, iar în noiembrie 2021 – cel cu numărul 1.000. Până în prezent s-au lansat aproape 100 de cursuri, iar numărul absolvenților se apropie de 1.500.
AFEER Academy are mai multe tipuri de programe: cursuri, seminarii, webinarii, mese rotunde și vizite tehnice. Sunt cinci tipuri de cursuri, de la cele informative și de bază, la cele avansate, intermediare, de specializare și înaltă specializare. Domeniile în care se pregătesc cursanții sunt cele de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale, tradingul fizic și financiar, producția din surse regenerabile, noțiuni despre distribuția de energie și gaze.
Cursurile sunt susținute de specialiști cu înaltă experiență atât teoretica cat si mai ales practica în domeniile în care predau, de la membri AFEER și până la experți locali sau internaționali, aduși special pentru a împărtăși cursanților din cunoștințele lor.
Cursurile AFEER Academy se adresează atât membrilor AFEER, cât și altor companii din sectorul energetic, consumatorilor industriali, care doresc perfecționarea propriilor angajați, dar și persoanelor fizice (consumatori casnici sau persoane private) ce doresc o certificare a cunoștințelor despre piața de energie.
În urma participării la AFEER Academy, dar și a examenelor, cursanții obțin diplome ce le vor certifica obținerea unor competențe.
”Suntem mândri și încântați că această inițiativa a noastră, care a venit în întâmpinarea nevoilor pieței și participanților la piața energiei, se dovedește un real succes, contribuind, astfel, la soluționarea unei noi dificultăți cu care se confruntă piața din România: lipsa, din ce în ce mai acută, a forței de muncă, în special a celei calificate și înalt calificate”, a mai spus domnul Laurențiu Urluescu.
”Ca noutate, avem în plan lansarea unei Platforme de recrutare în domeniul energiei, prin care sperăm să oferim potențialilor candidați o informare mai bună asupra nevoilor pieței, dar să oferim și companiilor posibilitatea de a găsi candidații potriviți pentru necesitățile lor”, a anunțat președintele AFEER, domnul Laurențiu Urluescu.
Despre AFEER
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 38 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică și/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 85% din consumul final de electricitate și gaze naturale.