Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

A VIII-A ediție a conferinței anuale AFEER ”Pregătiri pentru o piață de energie competitivă“

A VIII-A ediție a conferinței anuale AFEER ”Pregătiri pentru o piață de energie competitivă“

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a organizat astăzi, 19 martie, cea de-a VIII-a ediție a conferinței anuale, cu tema ”Pregătiri pentru o piață de energie competitivă“, la Hotel Marshal Garden.

În cadrul evenimentului, s-au dezbătut două teme majore: ”Premisele creării unui hub energetic în România” și ”Instrumente pentru creșterea lichidității piețelor de energie”. Moderatorii celor două sesiuni de dezbateri sunt Laurențiu Urluescu, președinte AFEER și Corina Popescu, Consultant.

Prezentăm Speakerii

Prima sesiune: Lorant Antal - Președinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senatul Romaniei; Viorel Alicuș - Director ANRE; Adrian Vintilă – Consilier Ministrul Energiei; Luka Jazbec - Federația Europeană a Traderilor de Energie; Károly Tamás Mátrai - CEO, MVM Group; Tudor Cirstea - membru Board AFEER.

A doua sesiune: Remus Dănilă, Head of business development, BVB; András Hazlach, Hungarian Energy Traders’ Association (HETA); Aurel Mindrican, Membru Board AFEER; Septimiu Stoica, Presedinte AGA, BRM; Levente Lukacs, Senior Expert Key Account Management, EEX CEGH; Zoltan Nagy-Bege, Director Piete Energie, Ciga Energy; Cornel Zeveleanu, membru Board AFEER; Florentina MANEA, CEO, Carbon & Energy Management; Adrian Tita, CEO, Ant Energy.

Laurențiu Urluescu, președinte AFEER: ”Conferința anuală organizată de asociația noastră a devenit o tradiție, reprezentând un cadru optim de exprimare a punctelor de vedere asupra pieței de energie. Propunem teme de interes pentru dezbateri, care se concentrează pe problematica activității de furnizare, pe necesitatea unor schimbări/corecții în legislație, precum și pe direcțiile corecte și necesare în dezvoltarea pieței de energie din România.

Ultimii ani au fost extrem de provocatori pentru sectorul energetic, în general, și pentru furnizorii de energie, în special, care au susținut, într-o primă etapă, schemele de ajutor pentru consumatori finali. În calitate de integrator al pieței de energie, furnizorul este cel mai puternic afectat de toate modificările legislative, modificări care au fost extrem de frecvente, complexe și deseori neclare începând cu 2020 . În acest context, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la incertitudinea decontării de la bugetul statului a cheltuielilor făcute de către furnizori pentru susținerea schemei de sprijin de plafonare/compensare a facturilor, respectiv o posibilă limitare a decontării, întrucât Fondul de Tranziție Energetică s-a dovedit a fi clar insuficient.

Potrivit declarațiilor autorităților, sistemul energetic a contribuit mult mai mult decât a primit în contextul crizei energetice şi ca urmare a tuturor măsurilor fiscale, sumele colectate de la companiile din energie depăşind 45 de miliarde de lei. În același timp, potrivit ANRE, facturile aferente consumurilor până în luna noiembrie 2023, verificate și transmise spre decontare, prevăd o sumă totală de 23,3 miliarde de lei. Conform execuției bugetare pentru anii 2022 și 2023, publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor, suma totală decontată pentru facturile clienților casnici și non-casnici s-a ridicat la 21,51 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că statul este dator circa 2 miliarde de lei către furnizori, doar pentru facturile emise până în luna noiembrie 2023, verificate și acceptate de către ANRE. Urmează lunile cu cele mai mari consumuri, cele de iarnă, care, cel mai probabil, vor majora sumele datorate de stat furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.

Pe de altă parte, autoritățile responsabile lucrează, în prezent, la modificarea OUG 27/2022. Este necesar și deosebit de important ca schimbările ce se vor aduce prin acest nou act normativ să se facă în deplină consultare cu actorii pieței de energie. Ne dorim să fie luate în considerare observațiile și propunerile transmise de specialiștii AFEER și ai celorlalte asociații de profil.

”Pregătiri pentru o piață de energie competitivă“ – am ales această temă pentru conferința AFEER din acest an pentru că noi considerăm că numai competiția duce la produse și servicii din ce în ce mai bune pentru clienți, iar schemele de sprijin – care sunt necesare în anumite momente - să se îndrepte țintit spre consumatorii vulnerabili”.