Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Laurențiu Urluescu prezintă provocările din piața de energie electrică și ale furnizorilor în iarna 2023-2024

Laurențiu Urluescu prezintă provocările din piața de energie electrică și ale furnizorilor în iarna 2023-2024

O preocupare semnificativă a furnizorilor are legătură cu așteptatele modificări în facturile consumatorilor non-casnici datorită implementării de la 1 ianuarie 2024 a regulilor e-factura

Invitat la Energy Forum, organizat de DC Media Group, Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER, a vorbit despre provocările din piața de energie electrică și ale furnizorilor în iarna 2023-2024, dintre care menționăm:

Provocările întâmpinate în piața de energie electrică includ:

  • lipsa lichidității pe piețele angro de produse forward;
  • reducerea concurenței: numărul furnizorilor pentru clienți casnici s-a redus de la 50, în mai 2021, la 32 furnizori, în mai 2023.

Provocările furnizorilor:

  • Taxare excesivă a pieței angros, din care amintim: taxarea activității de tranzacționare, taxarea producătorilor si introducerea whithold tax;
  • Întârzierile în procesul de decontare a obligațiilor aferente OUG27, actualmente situându-se la circa 9 luni și deja generând costuri financiare substanțiale. Trebuie menționat aici și faptul că incertitudinea decontării obligațiilor din schema de sprijin către furnizori, introdusă prin OUG 90, nu face decât să diminueze șansele de a accesa noi credite;
  • Deja devenită, din păcate, o obișnuință, “instabilitatea legislativă”, cu lipsa de consultări publice, de studii de impact și absența unei perioade rezonabile de implementare. În ce privește legislația, remarcăm că nu mai există o delimitare clară între nivelele de reglementări, de multe ori la nivelul cel mai superior fiind introduse detalii foarte specifice, care în mod uzual ar trebui detaliate în legislația secundară; acest fapt conduce la dificultăți de clarificare și/sau modificare în caz de inaplicabilitate.
  • Din preocupările de sfârșit de an, menționăm implementarea e-factura și noile reguli așteptate privind garanțiile de origine.

O mare și nouă îngrijorare a furnizorilor este legată de independența ANRE, a precizat Laurențiu Urluescu, referindu-se la anunțurile publice despre rezultatele controalelor care de fapt sunt în curs de desfășurare la ANRE.

Provocările iernii:

Din punct de vedere al facturilor la consumatori, ne dorim o stabilitate legislativă. Pe parte de consumatori casnici, nu sunt asteptate schimbări, dar - din păcate - pe parte de consumatori non-casnici, datorită introducerii e-factura, vor apărea unele modificări, respectiv: actualul format al facturii, reglementat de ANRE, nu este compatibil cu formatul e-factura. Va fi altă factură, nu se știe în ce format, deși mai este doar o lună pentru implementarea acesteia; mai mult, aceasta nu se va putea transmite prin poștă si ne asteptam la mari dificultăți legate de emiterea facturilor pentru consumatorii non-casnici care au mai multe locuri de consum și pentru cei care sunt și prosumatori.

Din punct de vedere al aprovizionarii cu energie la nivel angro, la momentul de față nu vedem un risc mare. Dar aceasta poate deveni o problemă în situații de temperaturi extreme pe perioade lungi de timp, din cauza blocării comerciale în contractarea surselor alternative de energie și a expunerii regionale.

Există un risc considerabil de întrerupere a activității pentru furnizorii de energie din cauza expunerilor financiare ridicate. Acest efect poate duce la transferul consumatorilor de la acești furnizori la FUI, care, de asemenea, au la rândul lor o capacitate limitată.

Din punct de vedere al prețului la consumatorii finali, considerăm foarte puțin probabilă modificarea plafonului de preț aferent diferitelor categorii de consumatori pe durata iernii.