Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Laurențiu Urluescu: Garanțiile de origine nu acoperă nici jumătate din consum

Laurențiu Urluescu: Garanțiile de origine nu acoperă nici jumătate din consum

La conferința Romanian Green PPA, care a avut loc pe 14 februarie, la București, domnul Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, a avut o prezentare în care a evidențiat principalele provocări cu care se confruntă piața de energie din România: instabilitate și neclarități în reglementare și taxare excesivă. Furnizorii se confruntă, în prezent, cu o provocare în plus: întârzieri mari în decontarea de către stat a sumelor cheltuite pentru aplicarea schemei de plafonare/compensare a facturilor.

În ceea ce privește contractele pe termen lung, de tip PPA (Power Purchase Agreement - contract de cumpărare a energiei electrice), dl Laurențiu Urluescu a arătat unele obstacolele importante care împiedică încheierea acestora pe piața internă: riscul de reglementare, ca de exemplu interzicerea, prin legea 123/2012, a contractelor bilaterale negociate direct, prevedere ce a fost eliminată în ianuarie 2022, dar care ”a fost înlocuită”, la numai cateva luni, în martie 2022, de OUG 27, care a introdus supra-taxarea producătorilor de energie electrică. Alte provocări se referă la lipsa de lichiditate pe piața la termen și, în consecință, inexistenta unui preț de referință corect, taxarea excesivă și modificarile succesive si neclare ale reglementarilor.

O problemă în plus cu care se confruntă investitorii în generarea de energie în România o reprezintă lipsa unei piețe a garanțiilor de origine. In momentul de fata acestea se transferă doar cu energia produsă, ceea ce reprezintă o altă provocare pentru contractele de tip FPPA (financial PPA) și CPPA (corporate PPA). ”În prezent, garanțiile de origine nu acoperă nici jumătate din consumul intern”, a subliniat domnul laurențiu Urluescu.

În consecință, președintele AFEER a venit cu recomandări pentru dezvoltarea pieței interne. În primul rând, trebuie refăcută lichiditatea și competiția în piața de energie, propunerile dlui Urluescu referindu-se la promovarea pieței libere, reducerea taxării la un nivel rezonabil, dezvoltarea de instrumente ieftine și simple de hedging și management al riscului, implementarea conceptului de ”market maker”, etc. La fel de important pentru dezvoltarea pieței interne, precum și a contractelor de tip PPA este și crearea cadrului legislativ pentru o piață voluntară de garanții de origine, a precizat Laurențiu Urluescu.