Laurențiu Urluescu: Factura la energie și mecanismul de plafonare sunt dificil de înțeles pentru publicul larg

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER, Laurențiu Urluescu, a participat – în calitate de Speaker - la două evenimente importante dedicate sectorului energetic: Energy Forum Ediția a XI-a, organizat de DCNews, cu tema "Tranziția către o Românie verde, provocările momentului" și Future Energy Europe Summit, organizat de Club Antreprenor și ziarul Pozitiv. La ambele evenimente s-au dezbătut teme privind provocările pieței energetice, plafonarea prețurilor, precum și propunerile de modificare ale OUG 27/2022.
În cadrul dezbaterilor, Laurențiu Urluescu a reamintit provocările cu care se confruntă furnizorii: decontarea întârziată cu aproximativ 10 luni a cheltuielilor făcute de către furnizori în numele statului în susținerea schemelor de ajutor și incertitudinile privind finanțarea pentru continuarea schemei suport, instabilitatea legislativă, taxarea excesivă a furnizorilor și traderilor, lipsa garanțiilor de origine pentru energia produsă din surse regenerabile.
De asemenea, Laurențiu Urluescu a adus în atenția publică și poziția ingrată a furnizorilor, învinovățiți public pentru lucruri ce sunt în afara controlului acestora. El a scos în evidență faptul că factura și mecanismul de plafonare sunt dificil de înțeles pentru publicul larg și a explicat că prețul final al energiei electrice are mai multe componente, respectiv: prețul curentului electric, tariful de distribuție, tariful de transport, tariul de sistem, componenta de furnizare, certificatele verzi, contribuția de cogenerare, acciza și TVA-ul. Toate componentele sunt stabilite de către autorități, cu excepția prețului curentului electric.
Președintele AFEER a subliniat că, pentru ca prețul final plafonat prin lege să fie 0,68 lei/kWh și să nu mai fie nevoie de decontări de la stat, prețul de achiziție al curentului ar trebui să fie negativ. Pentru plafonul de 0,8 lei/kWh, prețul curentului nu ar trebui să depășească 0,5 lei/kWh, ceea ce este foarte greu de obținut. În ceea ce privește plafoanele de 1,3 lei/kWh energie electrică, respectiv 0.31 lei/kWh gaze naturale, acestea se situează la nivelul pieței libere, deja existând în piață oferte sub acest plafon. Trebuie menționat că datorită scăderii prețului pe piața angros, majoritatea clienților casnici de gaze naturale au primit deja facturi sub plafon.