Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Laurențiu Urluescu: Furnizorii nu cer ajutor de la stat! Autoritățile să se țină de cuvânt în ce privește decontarea sumelor restante și actuale

Laurențiu Urluescu: Furnizorii nu cer ajutor de la stat! Autoritățile să se țină de cuvânt în ce privește decontarea sumelor restante și actuale

„Furnizorii nu cer ajutor de la stat. Așteptările noastre sunt ca autoritățile statului să se țină de cuvânt în ce privește decontarea sumelor către furnizori, conform prevederilor legale. Ne dorim o abordare corectă atăt din partea actorilor pieței, căt și mai ales a autorităților, precum și o consultare cu actorii pieței înainte de a se emite noi reglementări/acte normative”, a afirmat Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, la o dezbatere pe teme de energie, organizată de spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă.

Furnizorii de energie și gaze naturale parcurg o perioadă dificilă. Taxarea excesivă, care „a omorât” piața angro, instabilitatea legislativă, întârzierea cu 10 luni în decontarea schemei de sprijin sunt marile provocări pentru furnizori. Suma care trebuie decontată se ridică la cca 2,5 miliarde de lei. Pe fondul acestor probleme, adăugăm faptul că activitatea companiilor a fost afectată de o deteriorare a încrederii consumatorilor în furnizori.

În opinia lui Urluescu, România este departe de formarea unui hub energetic, cât timp nu exista lichiditate pe piața internă și încă ne luptăm cu taxarea excesivă si instabilitatea legislativa. În domeniul acesta, al energiei, investițiile au nevoie de sume mari și perioade lungi de implementare și orice instabilitate posibilă sau existentă nu face decât să îndepărteze investitorii.