Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Sursele regenerabile de energie sau cu emisii scăzute de carbon sunt preponderente în România

Sursele regenerabile de energie sau cu emisii scăzute de carbon sunt preponderente în România

Prezent la dezbaterea privind „Provocări pentru și de la regenerabile”, organizată de publicația Focus Energetic, Laurențiu Urluescu, președinte AFEER, a prezentat cum, din cauza legislației, competiția pe piața energiei a scăzut în ultimii ani. Astfel, pe piața OTC, administrată de OPCOM, din 49 de firme active în decembrie 2020, trei ani mai târziu mai rămăseseră doar 5! Pe piața spot (PZU), din 270 de firme active la sfârșitul anului 2020, în decembrie 2023 mai erau active doar 155. Și concurența pentru piața clienților casnici s-a restrâns: de la 48 de firme active au rămas doar 32. Practic, o treime dintre firme au renunțat la această activitate.

În doi ani de aplicare a legislației privind plafonarea/compensarea prețurilor la energie și celalalte acte normative cu impact asupra domeniului energetic, bugetul statului a încasat, de la firmele din sector, aproape 67 de miliarde de lei.

Astfel, potrivit calculelor estimative ale AFEER, bugetul a avut venituri de 46,3 miliarde de lei în anul 2022 și 21,3 miliarde de lei în anul 2023 datorită cresterii preturilor din sectorului energetic.

În schimb, pentru peste trei ani (2021, 2022, 2023 și prima parte din 2024), ANRE a verificat si aprobat pentru decontare către furnizorii de energie electrică și gaze naturale circa 25 miliarde de lei. Cu toate că sectorul energetic a alimentat bugetul de stat cu peste 67 miliarde de lei în doi ani, statul încă are datorii către furnizori: sunt întârzieri la plată și de 11 luni, în condițiile în care, în prezent, sunt sume confirmate si nedecontate de peste 2,5 miliarde de lei.

Pe de altă parte, Laurențiu Urluescu a precizat că producția din surse regenerabile sau cu emisii scăzute de carbon a fost predominantă în România, în luna aprilie 2024. ”La aceasta se adaugă producția realizată de către consumatori. Dacă, în martie 2015 nu exista niciun prosumator, în martie 2024 capacitatea instalată se apropia de 1.500 MW, iar tendința este clar de creștere. Sursele regenerabile de energie sau cu emisii scăzute de carbon sunt preponderente în România”, a mai spus Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.