Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Avertizarea președintelui AFEER, Laurenţiu Urluescu: Micii consumatori care acum beneficiaza de plafonul de 0.68 lei/kWh vor plăti mai mult la factura de energie, din aprilie 2025

Avertizarea președintelui AFEER, Laurenţiu Urluescu: Micii consumatori care acum beneficiaza de plafonul de 0.68 lei/kWh vor plăti mai mult la factura de energie, din aprilie 2025

Consumatorii care au un consum lunar de energie mai mic de 100 de kWh și care, în prezent, plătesc un preț final de 0,68 lei/kWh, vor fi cel mai afectați, începând cu 1 aprilie 2025, când se termină schema de plafonare/compensare a preţului energiei, consumatorii revenind la piaţa liberă, a atras atenţia Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), la conferința Bursa.

Potrivit președintelui AFEER, în plafonul actual de 0,68 lei/kWh, ce cuprinde toate taxele și tarifele, energia electrică ar trebui să aibă un preț de sub 8 bani/kWh, adică 80 lei/MWh. Un preț absolut nerealist, în condițiile în care tranzacțiile pentru anul viitor indică un preț al energiei electrice de peste 500 lei/MWh.

"De examplu, pentru cei care consumă 50 de kWh pe lună, estimăm de la 1 aprilie 2025, un plus la factură de circa 20-25 de lei", a menţionat acesta.

Pe de altă parte, Laurențiu Urluescu a reamintit că, de la sfarsitul lui 2026, în preţul final al gazelor naturale pentru consumatorii finali va fi resimţită introducerea unei noi componente: costul cu certificatele de carbon.

Președintele AFEER a subliniat și provocările cu care se confruntă atât piața de energie, cât și furnizorii. Conform acestuia, piața angro de energie duce lipsă de lichiditate, iar in general s-a redus competiția, un exemplu în acest sens fiind că, dacă în luna mai 2021 erau 50 de furnizori pentru clienții casnici, în luna aprilie 2024 numărul acestora s-a redus la 30.

În ceea ce îi privește pe furnizori, provocările sunt financiare, de legislație și operaționale. Potrivit lui Laurențiu Urluescu, taxarea este excesivă, iar decontarea sumelor cheltuite de furnizori pentru susținerea schemei de plafonare/compensare a statului dacă până acum s-a făcut cu întârzieri care ajunseseră și la aproape un an, acum a apărut o altă dificultate: întârzieri în confirmarea sumelor de către ANRE. În plus, costurile cu echilibrarea au crescut semnificativ, iar recunoașterea acestora sunt plafonate în legislație doar la 5%.

Instabilitatea legislativă și reglementările neclare, care sunt interpretate diferit de autorități și actorii din piață, continua sa greveze asupra activității furnizorilor.