Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Laurențiu Urluescu: România are nevoie de extinderea surselor de aprovizionare cu energie

Laurențiu Urluescu: România are nevoie de extinderea surselor de aprovizionare cu energie

”Criza energetică din România încă nu a trecut, mai ales din cauza situației geopolitice, cu război la graniță. Există, însă, și cauze interne, ce mențin perioada de incertitudini din piață”, a declarat dl Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), prezent la a III-a ediție a conferinței ”Romanian Green PPA”.

Potrivit președintelui AFEER, piața din România se confruntă, în continuare, cu provocări financiare și legislative. ”Avem o taxare excesivă atât a productiei, cât și a tranzactionarii angros de energie electrică și gaze naturale, ceea ce este contraproductiv. În continuare, statul este dator furnizorilor în aplicarea legislației privind plafonarea facturilor. Dacă, până acum, decontările erau întârziate (cu pana la 11 luni), în prezent sunt întârzieri foarte mari în confirmarea sumelor, din cauza legislației neclare si a interpretării diferite facute de furnizori și autoritatea la care se face raportarea. În plus, au crescut costurile cu echilibrarea, suportate tot de către furnizori. Potrivit OUG nr. 27/2022, furnizorilor li se recunoaște doar 5% din contravaloarea dezechilibrului realizat. Dacă, în anul 2022, acest plafon era suficient, în prezent, în condițiile în care prețurile pe Piața de Echilibrare au crescut semnificativ, dezechilibrele depășesc cu mult acest procent, urcând spre 20% și, astfel, nu mai pot fi acoperite costurile furnizorilor”, a mai spus dl Laurențiu Urluescu.

În ceea ce privește provocările legislative, președintele AFEER a menționat instabilitatea și reglementările neclare, care conduc la interpretări diferite ale prevederilor legale.

”Toate aceste neajunsuri conduc la situația de astăzi din piața de energie românească: lipsa de lichiditate pe piața angros, reducerea competiției, apetit încă redus pentru contracte pe termen lung, cu efecte negative asupra tuturor - producători, transportatori, distribuitori, furnizori, traderi și, mai ales, consumatori!”, a completat dl Laurențiu Urluescu.

Conform acestuia, este nevoie, în primul rând, ca autoritățile să-și onoreze obligațiile asumate și să deconteze sumele cheltuite de furnizori în numele statului, pentru susținerea schemei de sprijin a consumatorilor. De asemenea, este nevoie de refacerea lichidității și competiției în piața de energie, prin eliminarea supra-taxării, prin promovarea pieței libere și prin dezvoltarea de instrumente ieftine și simple de hedging și risk management.

Este nevoie, de asemenea, de un management performant al resurselor existente, prin utilizarea sistemelor de masura inteligenta, apariția tarifelor diferențiate și a conceptului de demand response.

”Poate cea mai importantă soluție este este aceea de a dezvolta sursele de aprovizionare. România are nevoie de aceasta! Consideram ca pe langa majorarea capacitati de producție si mai ales a consumului flexibil, este nevoie si de dezvoltarea interconectărilor fizice și comerciale, în special pe termen lung”, a mai punctat dl Laurențiu Urluescu.