Laurențiu Urluescu: Furnizorii își protejează clienții de provocările lor și ale pieței de energie

Că e vară sau e iarnă, furnizorii de energie se confruntă cu multe provocări, pe care Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România - AFEER, le-a prezentat la Conferința organizată de publicația Focus Energetic, cu tema ”Provocările iernii 2024-2025 pentru sistemul energetic național”.
Principalele provocări ale pieței de energie cu impact asupra activității furnizorilor sunt: lipsa de lichiditate pe piața angros; reducerea competiției, respectiv a numărului de participanți la piață; incertitudine privind perioada de după plafonare și neclarități legislative.
“Furnizorii își doresc să facă achiziții pe termen lung, însă din lipsa de lichiditate nu o pot face. Trebuie să menționez că, în sprijinul clienților săi, furnizorul nu poate cumpăra la orice preț, de aceea există oferte de vânzare pe piață care nu-și găsesc cumpărători. Noi evaluăm atent fiecare ofertă și o comparăm atât cu nivelul de preț al pieței din România dacă există (în fapt, nu avem un indice de preț, piața nefiind lichidă), cât și cu nivelul prețurilor regionale. Dacă suntem mult peste prețul regional al energiei, preferăm să nu cumpărăm astfel încât să ne putem proteja clienții. Furnizarea este un domeniu puternic competitiv, iar în ultima perioadă putem observa o reducere a competiției, care este supărătoare pentru consumatorul final: în luna mai 2021 erau 50 de furnizori ai consumatorilor casnici de energie electrică, după 3 ani numărul acestora s-a redus la 30”, a spus Laurențiu Urluescu.
Decontarea întarziată/incertă a schemei suport este una dintre marile provocări pentru furnizori. Urluescu spune că, inițial, au fost întârzieri la decontare de până la 11 luni, acum sunt întârzieri în confirmarea sumelor de către ANRE.
Creșterea costurilor cu echilibrarea ne afectează foarte tare, acestea nefiind recunoscute în schema de plafonare, a precizat președintele AFEER. Instabilitatea legislativă, reglementările neclare, interpretări diferite ale acesteia – au fost cazuri cand aceeași autoritate a interpretat diferit aceeași reglementare după o anumită perioadă de timp - sunt alte aspecte prezentate de Urluescu.
Întârzierile în adoptarea legii de aprobare a OUG 32 prezintă risc de creștere a prețului la consumatorii de gaze naturale de la 1 ianuarie, a averizat reprezentantul furnizorilor de energie. Alocările angros de gaze naturale sunt până în decembrie 2024, dar plafonul este până în martie 2025, extragerea nefiind suficientă pentru a acoperi consumul în perioada de iarnă.
“O altă provocare este contribuția CfD, care se va vedea începând cu factura aferentă lunii octombrie. Ea desi pare foarte mică, de 0,12 lei/MWh, dar, însumată, înseamnă circa 100.000 de euro pe lună. Sunt iar neclarități legislative: nu e clar dacă această contribuție este inclusă sau nu în plafon, până acum avem o opinie cum că nu ar fi inclusă în plafon, dar există și un disclaimer la acea opinie”, a spus președinte AFEER.
“Noi, ca Asociație, am cerut amânarea colectării acestei contribuții, până după OUG 27, adică până după 1 aprilie 2025, deocamdată nu avem niciun feedback la solicitarea noastră”, a afirmat Urluescu.