Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Furnizorii de energie din România vor colabora cu cei maghiari

Furnizorii de energie din România vor colabora cu cei maghiari

O delegaţie a Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică şi Gaze Naturale (HETA) din Ungaria şi au convenit să încheie un protocol de colaborare pentru dezvoltarea pieţelor energetice din cele două ţări care in opinia celor doua asociatii necesită nu numai implicarea autorităților în domeniul energiei, ci și o cooperare între asociatiile furnizorilor.

„Întâlnirea cu delegaţia HETA şi cu preşedintele acestei organizaţii, dl Balazs Felsmann, reprezintă un prim pas, prin care dorim să punem bazele unei cooperări regionale a asociaţiilor de profil. După ce vom semna protocolul cu colegii din Ungaria, ne dorim să extindem colaborarea şi cu cei din Cehia şi Slovacia, ţări cu care este cuplată piaţa de energie din România. Avem deja semnat un Memorandum cu Asociaţia Furnizorilor din Albania şi ne dorim să încheiem acorduri similare şi cu alte asociaţii de profil din regiune”, a spus dl Ion Lungu, preşedintele AFEER. Prin aceste protocoale, se urmăreşte schimbul de informații, experiență, puncte de vedere și bune practici în domeniul furnizării, dar si stabilirea şi susţinerea unor poziţii comune legate de domeniul comercializării şi furnizării de energie.

„Ne dorim ca, împreună, să continuăm dezvoltarea pieţelor interne şi realizarea unei uniuni energetice, cel puţin în zona noastră, încurajând şi stimulând principii precum competiţia corectă, transparenţa, protecţia mediului înconjurator, creşterea sustenabilă, responsabilitatea socială şi managementul etic”, a mai spus dl Ion Lungu.

Delegaţia AFEER, din care au făcut parte şi Laurenţiu Urluescu şi Tudor Cirstea (membrii ai Consiliului Director al asociaţiei), a participat, la Budapesta, la conferinţa „Energy Tranding Central and South Estern Europe”.

Una dintre sesiuni a fost dedicată României. Astfel, în cadrul acestor dezbateri, la care a participat şi vicepreşedintele ANRE dl. Zoltan Nagy Bege, s-a discutat despre susţinerea producţiei de energie din surse regenerabile prin schema certificatelor verzi sau printr-un alt model de piaţă, precum şi despre viziunea Guvernului de la Bucureşti privind tranzacționarea produselor non-standard pe piața angro de energie.

În cadrul conferinţei s-a discutat şi despre un posibil nou model al pieței de energie electrică în Europa, mai ales prin prisma noii legislaţii comunitare privind energia curată. În egală măsură, dezbaterile s-au concentrat şi pe impactul pe care producţia intermitentă de energie din surse regenerabile, descentralizarea producției și a stocării de energie ori rețelele inteligente îl vor avea asupra pieţelor energetice din estul Europei.

În privinţa preţurilor la energie, participanţii la conferinţă au discutat despre motivele ce duc la apariţia diferențelor în țările din regiune, precum şi despre anomaliile care apar pe pieţele din zona central şi est europeană.