Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Tehnologia Blockchain, în dezbatere la masa rotundă organizată de AFEER la FOREN 2018

Tehnologia Blockchain, în dezbatere la masa rotundă organizată de AFEER la FOREN 2018

CNR–CME a organizat, la Costineşti, cea de-a XIV-a ediţie a forumului regional FOREN 2018, cea mai importantă manifestare dedicată sectorului energiei din sud-estul Europei. În cadrul evenimentului, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER a organizat o masă rotundă cu tema „Piața de energie între trecut şi Blockchain”, la care au participat numeroși reprezentanți ai autorităţilor, ai unor companii de stat şi private, analiști, specialiști şi mass media. Manifestarea se înscrie în campania demarată de AFEER încă de acum doi ani - „Un consumator informat este un consumator protejat”.

„Această nouă tehnologie va permite consumatorilor să ocolească compania de utilități, ca şi unicul furnizor de servicii energetice, iar, în casele noastre inteligente, va accelera interconectivitatea aparatelor ce ne înconjoară, integrându-le într-un mod mai sigur, mai rapid și, mai ales, liber”, a spus dl. Daniel Pintilie, membru în conducerea AFEER. 

Tehnologia Blockchain este un uriaș progres în domeniul stocării informațiilor; asigură un înalt nivel de trasabilitate şi securitate a tranzacțiilor online, are un impact major asupra serviciilor digitale, reduce costurile, crește securitatea în aprovizionare, elimină nevoia unui intermediar şi face posibil un nou mod de a folosi energia electrică - un schimb liber al energiei între comunități, cu toate tranzacțiile înregistrate într-un sistem public, transparent şi descentralizat. 

“Integrarea tehnologiei Blockchain în piața de energie este abia la început. Multe întrebări nu şi-au găsit, încă, toate răspunsurile. Va fi o schimbare fundamentală a modului în care producem, folosim şi distribuim energia. Cu toate acestea, perspectiva unei piețe libere, fără intermediari, cu costuri de tranzacționare minime şi tranzacții în timp real, în condiții de maximă siguranță, ne încurajează să credem că digitalizarea şi automatizarea prin Blockchain pot fi chiar viitorul sectorului energetic”, a mai spus dl Daniel Pintilie.

În cadrul dezbaterii organizate de către AFEER, au mai mai avut prezentări şi luări de poziţie dna Roxana Gheorghe (Director Direcţie Piaţa Energie – ANRE), dna Silvia Vlăsceanu (Director Executiv ACUE), dl Mihai Darzan (Ringhel), dl. Adrian Stratulat (Restart Energy Democracy) și dl. Lucian Anghel (EnergyPal).