Reguli echilibrate între vânzătorii şi consumatorii de energie

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, domnul Ion Lungu, a declarat, recent, în cadrul ZF Power Summit ‘18, că ar trebui să existe echilibru între regulile pentru vânzătorii şi consumatorii de energie electrică.
”Anul 2017 a fost un an extrem de impredictibil, iar pentru furnizori a fost un an cu multe provocări. Nouă dintre furnizorii activi sunt în insolvenţă sau faliment, deci impactul asupra lor a fost destul de important. Au fost o serie de condiţii care au determinat criza, dar care anul acesta s-au ameliorat. Atât anul trecut, cât şi anul acesta, piaţa a răspuns corect la cerere. Anul trecut era evident că preţurile vor creşte: a crescut cererea, dar oferta a fost limitată, în primul rând din cauza hidraulicităţii reduse. În ianuarie 2017, preţurile s-au majorat, pe piaţa spot, în medie cu circa 50% faţă de ianuarie 2016. Acum lucrurile s-au calmat: preţurile pe PZU au ajuns la aproximativ 60 – 70% faţă de ianuarie 2017”, a spus domnul Lungu.
Pe de altă parte, acesta a declarat că piaţa are nevoie de o politică pe termen lung, deşi condiţiile din piaţă sunt destul de dure pentru furnizori. “Una dintre lecţiile învăţate anul trecut de către furnizori este aceea că trebuie să aibă un comportament mai puţin riscant. În 2017, când preţurile pe piaţa spot au fost mari, a existat tentaţia printre unii furnizori de a rezilia unilateral contractele cu preţuri mici. Pe de altă parte, atunci când preţurile pe piaţa spot sunt mici, există tentaţia printre consumatori de a rezilia unilateral contractele cu preţuri mai mari faţă de cele înregistrate pe PZU”, a mai spus preşedintele AFEER.
De remarcat, în urma evenimentelor petrecute anul trecut, Autoritatea Naţională de Reglemetare în Energie – ANRE a modificat reglementările referitoare la Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), dedicată, în principal, consumatorilor casnici. Astfel, a introdus unele clauze mai restrictive - condiții și termen de executare - referitoare la definirea, executarea sau restituirea garanțiilor financiare de bună execuție a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate pe PCSU. Pe de altă parte, potrivit reglemntărilor europene, preluate în legislaţia internă, un consumator poate denunţa unilateral un contract în 21 de zile.
“Credem că ar trebui introduse nu numai în România, ci la nivel european, reguli mai echilibrate între vânzătorii şi consumatorii de energie”, a precizat domnul Ion Lungu, care a completat că piaţa este extrem de competitivă, iar clienţii doresc servicii de calitate la preţuri corecte. “Trebuie să oferim energia la preţul şi calitatea pe care o cer clienţii”, a conchis preşedntele AFEER.