Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Cum vede AFEER viitorul platformelor de tranzactionare a energiei electrice

Cum vede AFEER viitorul platformelor de tranzactionare a energiei electrice

Laurentiu Urluescu, membru Comitet Director AFEER, a fost Speaker la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence

“OUG 114/2018 in domeniul energiei electrice reprezinta un semnal negativ pentru investitori in sectorul energetic; un semnal puternic ca orice regula poate fi schimbata peste noapte”, a afirmat Laurențiu Urluescu, membru în Consiliul Director al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania - AFEER, la Forumul Energiei, organizat de publicatia Financial Intelligence.

OUG 114/2018 duce la cresterea pretului la energia electrică, la scaderea competitiei atat prin reducerea numarului de furnizori activi pe piata energiei, cat si a energiei disponibile pe piata libera. Imediat dupa aparitia actului normativ s-a observat o scadere semnificativa a lichiditatii pietelor la termen, a semnalat reprezentantul AFEER.

In ce priveste viitorul platformelor de tranzactionare a energiei electrice in Romania, AFEER remarca tendinta de crestere excesiva a volumului pietei pentru ziua urmatoare in paralel cu scaderea achizitiei din pietele la termen.

“Aceasta tendinta se datoreaza volatilitatatii mari a productiei de energie electrica din surse regenerabile, dar si existentei unor <drepturi> de denuntare unilaterala a contractelor atat la nivel de piata en-gros, cat si a contractelor de furnizare energie electrica catre consumatorii finali. O alta cauza este lipsa produselor flexibile in contractele la termen, participantii la piata fiind practic obligati sa foloseasca PZU ca unica optiune de profilare. Desi la prima vedere nu ar parea de mare importanta, consideram ca un rol mare il are si lipsa posibilitatii de evaluare a partenerului inainte de tranzactionarea de produse cu livrare pe termen lung (in special pietele PCCB)”, a precizat Laurentiu Urluescu.

Cu toate acestea, piata de energie din Romania va continua sa se dezvolte. Speram ca, in cel mai scurt timp, lichiditatea in piata la termen va creste cel putin la nivelul dinaintea aparitiei OUG 114, ca se vor introduce produse flexibile astfel incat atat producatorii, cat si furnizorii ce au profile variabile sa poata sa garanteze pretul prin incheierea de contracte pe termen lung. Mentionam ca un mod rapid de imbunatatire substantiala a produselor din piata o reala competitie intre mai multi operatori de piata, a spus reprezentantul AFEER.

Si, nu in ultimul rand, furnizorii de energie asteapta cu nerabdare organizarea unei Case de clearing ce va permite decontarea centralizata a contractelor de energie electrica si introducerea produselor derivate in RON.