Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Mesaj către autorități la Conferința anuală AFEER, a V-a ediție: Furnizorii de energie cer, insistent, autorităților consultări înainte de emiterea legislației primare și reglementărilor secundare

Mesaj către autorități la Conferința anuală AFEER, a V-a ediție: Furnizorii de energie cer, insistent, autorităților consultări înainte de emiterea legislației  primare și reglementărilor secundare

“Furnizorii de energie electrică cer, insistent, autorităților consultări înainte de emiterea legislației primare și reglementărilor secundare”. Acesta este mesajul transmis de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER la la Conferința anuală AFEER, ediția a V-a, cu tema “Energia curată reconfigurează piața”, care a avut loc marți, 5 noiembrie. Peste 130 de persoane și 13 speakeri au participat la eveniment.

“Autoritățile nu au consultări regulate cu participanții la piață. În zona legislației primare sunt foarte rare consultările. Ne-am bucurat să vedem că ANRE a stabilit, prin programul de reglementări, un termen de 30 de zile pentru consultări pentru fiecare reglementare.Pentru reglementările secundare pentru OUG 114 au existat consultări, care au salvat anumite lucruri”, a afirmat Dl Ion Lungu, Președintele AFEER, în deschiderea conferinței, inistând că este necesară și experiența practică și că autoritățile se pot baza pe sprijinul AFEER ca lucrurile să meargă bine.

La Conferința anuală, AFEER a lansat oficial AFFER Academy.

“Este o inițiativă a Asociației noastre după ce se constată că sectorul energetic este lovit de o criză de personal calificat. Până acum s-au desfășurat 2 serii de cursuri, cu 42 de cursanți. Suntem încântați de interesul pentru cursurile pe care le organizăm, așteptările noastre sunt mult depășite”, a declarat Dl Ion Lungu.

“O provocare nouă pentru piața din România o reprezintă lipsa, din ce în ce mai acută, a forței de muncă, în special a celei calicate și înalt calicate. Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România vine, astfel,în întâmpinarea nevoilor pieței și participanților la piața energiei și lansează AFEER Academy. Organizăm, pentru membrii noștri, cursuri de bază, dar și avansate, privind sectorul energetic și activitatea de furnizare și de trading. De asemenea, companiile din sectorul energetic, dar și consumatorii industriali, care doresc perfecționarea propriilor angajați, precum și persoane – consumatori casnici sau persoane private – ce doresc o certicare a cunoștințelor despre piața de energie electrică pot participa la cursurile AFEER Academy“, a afirmat Laurențiu Urluescu, Membru Comitet Director AFEER.

Mai multe detalii despre AFEER Academy sunt prezentate pe site-ul Asociației: www.afeer.ro

Dl Victor Grigorescu; Consultant Energie, Fost ministru al Energiei: AFEER să fie prezentă în dezbaterile interne, cât și în cele externe

Fără un partener de discuții, legislația riscă să deraieze. A venit vremea să democratizăm tot ce înseamnă strategie, să mutăm dezbaterile în zona industrială. AFEER să fie prezentă în dezbaterile interne, cât și în cele externe, a declarat Dl Victor Gricorescu, Consultant Energie, fost ministru al Energiei.

În opinia sa, sunt 3 direcții de dezvoltare pentru România: îmbunătățirea cooperării regionale pentru atingerea țintei de decarbonare, soluții realiste de tranziție, care să se aplice cu costuri puține și preocuparea pentru fonduri europene, unde să le punem. Văd o zonă de revoluție pe partea de furnizare, unde va fi un boom, a spus Dl Grigorescu.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: O delegaţie de la Comisia Europeană va veni în România în decembrie pentru a discuta cu autorităţile pe tema liberalizării pieţelor de energie electrică și gaze naturale

Prezent la Conferința anuală, Dl Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a venit cu informații de ultimă oră, de maxim interes pentru participanții la piața energiei, dar și pentru consumatori.

O delegaţie de la Comisia Europeană va veni în România la începutul lunii decembrie, pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti pe tema liberalizării pieţelor de energie electrică și gaze naturale, a anunțat Dl Zoltan Nagy-Bege."Noi am trimis deja Comisiei Europene o informare privind faptul că există neconcordanţe între OUG 114/2018 şi noua legislație europeană, Regulamentul 943 și Directiva 944 din 2019. Ideal ar fi să obţinem un acord pentru calendarul de liberalizare propus şi să implementăm acel plan de dereglementare de un an şi jumătate, să avem feed-back de la ei că este ok ce facem", a spus oficialul ANRE, adăugând că Autoritatea a decis să nu mai aşteapte Parlamentul să legifereze calendarul de liberalizare a pieţei de energie electrică şi va modifica legislaţia secundară, astfel încât cantităţile alocate pieţei reglementate de către producători să scadă treptat, iar, la 1 iulie 2021, piaţa să fie complet liberalizată. "Vom veni cu o modificare a Ordinului 10/2019, care prevede cum se alocă cantităţile de energie electrică de la producători către Furnizorii de Ultimă Instanţă (FUI) prin contracte reglementate. Săptămâna aceasta vom publica un proiect de Ordin, care prevede reducerea cantităţilor de energie către FUI la 60% de la 1 ianuarie 2020, la 40% de la 1 iulie 2020 şi la 20% de la 1 ianuarie 2021, urmând ca, de la 1 iulie 2021, piaţa să fie complet liberalizată", a precizat Dl Zoltan Bege - Nagy. El a adăugat că ANRE a prevăzut în proiectul de lege propus Parlamentului ca, la 1 iulie 2021, pe lângă liberalizarea pieţei angro, să fie liberalizată şi piaţa cu amănuntul, la consumatorii casnici.

Contractele bilaterale directe sunt premise conform Regulamentului UE 943/2019

Referitor la reapariția contractelor bilaterale directe pe piaţa din România, Dl Nagy-Bege a precizat: Pare că această problemă se va rezolva cu Regulamentul UE 943/2019.„ANRE a avut o inițiativă de a rezolva problema cu „ferm” și „fix” din articolul 23 din Legea 123 și să introducă o flexibilitate, dar am eșuat. Juriștii ne-au ajutat să ajungem la concluzia că fără modificarea Legii 123 nu putem introduce flexibilitate în cantități și prețuri”, a afirmat oficialul ANRE, adăugând că „este important să se încheie contracte bilaterale directe, să avem flexibilitate”. Nu am reununțat, a continuat Nagy-Bege. Conform noului Regulament european, contractele bilaterale sunt permise din ianuarie 2020. ANRE pregătește un material în care va prezenta tot ce trebuie modificat în legislația primară pentru a se respecta prevederile Regulamentului european, a anunțat Nagy-Bege.

Dl Ondrej Safar, CEO CEZ România, despre cum s-a adaptat CEZ Vânzare cerințelor clienților

Dl Ondrej Safar, CEO CEZ România a vorbit, la Conferința Anuală Afeer, despre modul în care CEZ Vânzare - furnizor de energie electrică și gaze naturale - s-a adaptat cerințelor clienților. Prin produse personalizate în funcție de nevoi, modalități de plată diverse, rapide și canale de comunicare modern, a afirmat Dl Ondrej Safar. Dezvoltarea continuă pentru un parteneriat de încredere!, a dăugat domnia sa, adăugând că preocuparea Grupului CEZ în România este pentru introducerea noilor tehnologii în toate segmentele de activitate.

Legislația este importantă, a mai spus CEO-ul CEZ România.

Dna Corina Popescu, CEO Electrica: Viitorul este al serviciilor integrate, segment ce justifică accesarea de fonduri europene

Dna Corina Popescu, CEO Electrica a vorbit audienței despre lecții ce trebuiesc învățate. “Despre competitivitate, cuvântul care marchează anii ce vin. Clientul final dorește o ofertă cât mai bună de la furnizor: preț bun, servicii conexe adăugate. Flexibilitate: produsele flexibile trebuie să fie cele tranzacționabile”.

Nu trebuie să mai vorbim de piața de energie din România, corect este să vorbim de piața de energie europeană, din care face parte și piața autohtonă, a spus Dna Popescu.

Cum se reconfigurează piața de energie? Sunt multe provocări,schimbări ce trebuie făcute într-un ritm alert. Important este să nu ne mai prindă nepregătiți, a precizat Dna Corina Popescu. În opinia sa, viitorul este al serviciilor integrate, segment ce justifică accesarea de fonduri europene.

Dl Sorin Elisei, Senior Manager, Deloitte: România va produce peste 33 TWh anual din surse regenerabile de energie până în 2030

“Până în anul 2030, România va produce peste 33 TWh anual din surse regenerabile de energie, din care 11 TWh eolian, 5 TWh fotovoltaic și 17,5 TWh hidro. Prin aplicarea Directivei Ape, producția în hidrocentrale se va diminua cu aproximativ 20%”, le-a spus Dl Sorin Elisei, Senior Manager, Deloitte România, participanților la Conferința anuală AFEER.

Dna Carla Parnica, Marketing & Corporate Communication Manager TINMAR Energy: Dorim mai puține schimbări si mai multa predictibilitate.

“2019 a fost un an de consolidare pentru TINMAR, un an in care ne-am preocupat să recâștigăm cotă de piață din B2B, sa ne dezvoltam portofoliul de clienti si sa ne atingem obiectivul de 1 milion de clienti din B2C. A fost mult de lucru pe partea de informare si educare permanentă a clienților noștri. Ne-a ajutat și faptul că avem statutul de FUI Opțional desemnat de catre ANRE inca din primavara acestui an. In acest sens avem o campanie de informare la nivel national in 25000 de locatii, in parteneriat cu InfoCons. Ce se întâmplă în mediul de afaceri actual, indiferent de industrie sau domeniu de activitate (la nivel de legislatie) intotdeuna va fi o provocare, cred insa ca flexibilitatea, adaptabilitatea si dinamica in modul de operare vor fi cuvinte cheie pentru Tinmar. Este adevarat ca ne dorim mai puține schimbări, mai multa stabilitate si predictibilitate pentru a putea sustine investitii mari pe termen lung. Sectorul energiei regenerabile reprezinta o prioritate pentru noi, in sensul in care sustinem idea de progres si de a fi sustenabili. Pentru Q4 2019 si Q1 2020 avem in plan sa dublam capacitatea de productie prin dezvoltarea portofoliului de parcuri fotovoltaice. Detinem 6 parcuri solare cu o capacitatea de 50MWp si dorim pana la sfarsitul primului trimestru din 2020 sa dublam la 100 de MWp; ca buget discutam de 50 Milioane de Eur., a precizat Dna Carla Parnica, Marketing & Corporate Communication Manager TINMAR Energy.

În continuare, Dl Jens Hartmann, CEO Enmacc a prezentat participanților la conferință o platformă independentă de tranzacționare a energiei, Dl Victor Stefan Paicu, Managing Partner Paicu&Sons Consulting le-a vorbit despre acoperirea riscurilor comerciale pentru producătorii și furnizorii de energie. Dna Nicoleta Almaj Murariu, Avocat coordinator Almaj, Iordache SCA a prezentat directive/regulamente europene ce trebuiesc transpuse în legislația românească. Principalele obiective pentru România sunt:

  • menținerea creșterii temperaturii globale < 2 °C vs niveluri 1990
  • reducerea emisiilor cu peste 40% până în 2030 vs niveluri 1990
  • 34% (conf. recomandări CE) din energia consumată în România ar trebui să fie produsă din surse regenerabile până în 2030
  • interconectare a rețelelor electrice de cel puțin 15 % până în 2030