Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Schimbări pe piața de energie, o perspectivă regională. Provocări, oportunități comune în regiune în următorii 2-3 ani. Panel dedicat asociațiilor furnizorilor de energie din regiune, la Conferința anuală AFEER, ediția a V-a

Schimbări pe piața de energie, o perspectivă regională. Provocări, oportunități comune în regiune în următorii 2-3 ani. Panel dedicat asociațiilor furnizorilor de energie din regiune, la Conferința anuală AFEER, ediția a V-a

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER a propus, ca noutate, la Conferința anuală, organizată în data de 5 noiembrie, un panel dedicat asociațiilor furnizorilor de energie din regiune. AFEER a invitat la București reprezentanți ai asociațiilor partenere, pentru o analiză a noilor propuneri legislative europene dintr-o perspectivă regională. Totodată, participanții la evenimentul anual al furnizorilor de energie au aflat cum probleme comune legate de integrarea regională sunt soluționate în țările europene.

Balázs Felsmann, Președinte, HETA – Asociația Traderilor de Energie din Ungaria, a afirmat: “Traversăm cu toții vremuri dificile. Preocupările companiilor din domeniul energiei se vor schimba foarte mult. Se vor dezvolta prosumerii și trebuie să ținem seama de acesta spect. În Ungaria, companiile implementează noi modele de afaceri, diversifică activitatea, se focusează pe consumatori”. Prezentând un grafic din septembrie, el a remarcat că prețul energiei din România a fost mai mereu mai mare ca în alte țări. Totodată, Felsmann a vorbit și despre faptul că România a importat electricitate din Ungaria la capacitate maximă, în mai multe zile din ultimele luni.

La rândul său, Konstantinos Athanassiadis, Președinte, ESEPIE – Asociația Furnizorilor și Traderilor de Energie din Grecia, a transmis că “este momentul să ne deplasăm, cu toții, spre un model nou de piață. Este nevoie de reglementări mai relaxate, de echilibru, de cooperare. În Grecia, încercăm să renunțăm la lignit, purtăm discuții cu Comisia Europeană“.

Krasimir Zhivachki, Secretar general, ATEB – Asociația Furnizorilor de Energie din Bulgaria a menționat că, în 2019, este pentru prima data când, în Bulgaria, se simte că energia din surse regenerabile joacă un rol important pe piața locală și că se simte un interes vădit pentru acest sector. “Prețurile energiei din Bulgaria converg cu cele din România și Ungaria. În 2020, se va lansa bursa de gaze natural. În ce privește cărbunele, piața dictează că acesta nu mai este o sursă profitabilă și de viitor. Se merge pe decizia ca Bulgaria să se bazeze pe lignit până în 2030”, a precizat Krasimir Zhivachki.

Și reprezentantul furnizorilor din Bulgaria a susținut că este nevoie de cooperare pentru a face față provocărilor comune.

Ion Lungu, Președinte, AFEER - Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România, a afirmat: “Piața energiei este o piață regională, chiar dacă nu s-a finalizat procesul de cuplare. Regimul reglementărilor influențează piața românească. O surpriză este fluxul energiei din ultima perioadă. Până în 2019 România a fost exportator net de energie, s-a schimbat situația în primele 9 luni ale anului în curs. Țara noastră devenit importator net. Consumul a rămas constant, iar generarea de energie a scăzut cu 6-8% în acest an, ceea ce este neplăcut. Au fost multe zile în care am importat energie la maxim din Ungaria. Ce se va întâmpla iarna asta dacă nu putem asigura generarea de energie?”

Prețul energiei a crescut cu 50-60% de la un an la altul, a sesizat oficialul AFEER, precizând că majorarea este pusă în seama OUG 114, dar există și probleme legate de vreme(secetă, vânt puțin).

În calitate de Moderator al panelului, Victor Grigorescu, Consultant Energie, a întrebat reprezentanții furnizorilor despre provocări, oportunități comune în regiune în următorii 2-3 ani.

Balázs Felsmann, HETA: Cooperarea regională poate contribui la o mai bună gestionare a problemelor comune. Văd oportunități în domeniul stocării.

Konstantinos Athanassiadis, ESEPIE: Este foarte important să se continue să se injecteze bani în creșterea eficienței energetice.

Krasimir Zhivachki, ATEB: Văd oportunități în tehnologii noi (energie eoloiană, solară și hidro), precum și proiectul de interconectare pentru gaze și Bulgaria să devină un hub de gaze în Balcani.

Ion Lungu, AFEER: Este nevoie de o piață complet liberalizată pentru a atrage noi investiții. Să fie un echilibru între generarea și cererea de energie. Capacităție învechite trebuie înlocuite cu unele flexibile. O oportunitate o reprezintă și apariția prosumatorilor.

În opinia lui Victor Grigorescu, fost ministru al Energiei, sunt trei direcții de dezvoltare pentru România: îmbunătățirea cooperării regionale pentru atingerea țintei de decarbonare, soluții realiste de tranziție, care să se aplice cu costuri puține și preocuparea pentru fonduri europene. Văd o zonă de revoluție pe partea de furnizare, unde va fi un boom, a spus Victor Grigorescu.