Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Legea privind amânarea plății utilităților trebuie revizuită

Legea privind amânarea plății utilităților trebuie revizuită

Într-un interviu acordat Focus Energetic, Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), declară că legea prin care se pot amâna la plată facturile cu utilitățile trebuie revizuită. Așa cum a fost adoptată, legea poate avea consecințe negative în economie, în sistemul energetic și în sistemul bancar. Pe de altă parte, Ion Lungu mulțumește specialiștilor din domeniul energetic, pentru abnegația și devotamentul de care dau dovadă în această perioadă dificilă prin care trece întreaga țară.

1 – Legea pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României, adoptată de Parlament la sfârșitul săptămânii trecute, a fost contestată la Curtea Constituțională de către reprezentanții partidului de guvernământ. Este o decizie corectă?

– Înțelegând situația creată de răspândirea COVID-19 și faptul că întreaga economie e în dificultate, membrii AFEER sunt gata să contribuie la susținerea activității economice, în măsura în care activitatea lor poate fi de ajutor. Dar, pentru a contribui eficient, trebuie ca ei să fie viabili din punct de vedere fiscal și operațional, astfel încât să nu se transforme ei înșiși într-o problemă a sistemului.

Așa cum a fost adoptată în Camera Deputaților, legea prezintă o serie de potențiale consecințe cu impact imediat advers în economia națională, în sistemul energetic și în sistemul financiar – bancar.

Înainte de aprobare, AFEER a transmis Parlamentului o serie de amendamente, privind aplicarea măsurii amânării la plată numai consumatorilor casnici și agenților economici care realmente sunt în imposibilitate de plată și nicidecum să se creeze o facilitate aplicabilă unei categorii foarte largi de consumatori, precum și pentru compensarea deficitului de lichidități datorate amânării la plată, prin acordatea de credite/linii de credit, garantate de stat, în vederea asigurării lichidității care să permită continuarea în activitatea de furnizare a serviciilor.

Noi considerăm că legea trebuie revăzută și orice măsură care să conducă la acest lucru este binevenită; de altfel, AFEER a transmis o scrisoare Președinției în acest sens.

2 – De ce o problemă a furnizorilor va avea impact negativ în toată economia?

– În domeniul energetic, furnizorii de energie electrică și gaze naturale sunt singurii care încasează de la consumatorii finali factura, care include valoarea tuturor componentelor/serviciilor – producere, transport, distribuție și furnizare. Astfel, un dezechilibru al cash flow-ului acestora (de exemplu, prin amânarea la plată a facturilor multor consumatori finali, casnici și industriali) influențează întregul sistem energetic, într-o reacție în lanț, cu posibila consecință a afectării continuității în furnizare și a încetării plăților.

Efectul lipsei de disponibilități financiare s-ar putea propaga în tot lanțul de activități din sistemul energetic național, până la producători (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, producătorii de energie pe cărbune și gaz, Romgaz, OMV Petrom etc.), creând un efect perturbator de proporții, care l-ar vulnerabiliza atât financiar, cât și operațional, făcându-l și mai expus la riscuri din interior, cât și din afara sistemului (de exemplu, riscuri de securitate cibernetică). În cazul încetării plăților sau insolvenței furnizorilor, este de așteptat un posibil impact semnificativ negativ și la nivelul sectorului bancar, având în vedere că majoritatea acestor companii are linii de credit pentru activitatea curentă. După cum știți, factura este emisă, de regulă, la sfârșitul lunii sicel putin consumatorul casnic are  45 de zile la dispoziție să o plătească. Furnizorul, însă, trebuie să plătească producătorilor, distribuitorilor și transportatorilor, de regulă, in intervale semnificativ mai mici. Această diferență între plata și încasarea facturilor este susținută, de obicei, prin linii de credite bancare. În condițiile aplicării noii legi, nu știm dacă va exista vreo bancă dispusă să continue să pună la dispoziția furnizorilor asemenea  linii de credit! Iar, fără aceste facilități bancare, mulți furnizori pot intra în incapacitate de plată, insolvență sau chiar faliment. Iar băncile nu-și vor mai primi banii, ceea ce ar putea conduce la o situație ca în anii 2009 – 2010!

Să nu uităm că furnizorii se confruntă deja cu reducerea cash-flow-ului, ca urmare a reducerii consumului de energie prin întreruperea totală sau parțială a activității unor operatori economici – mari consumatori industriali și IMM-uri. De asemenea, prețul energiei pe piața angro a scăzut, ca urmare a apariției dezechilibrului între cantitățile contractate deja prudențial pe piețele angro forward și necesarul de furnizare efectiv. Astfel, o contractare prudentă și un hedging pe produse forward se transformă, în prezent, în supracontractare la prețuri mari, comparativ cu prețurile pe piețele pe termen scurt – Piața pentru Ziua Următoare și Piața Intrazilnică -, ceea ce determină o revânzare a acestui surplus cu un preț mai mic decât cel cu care a fost cumpărat.

De asemenea, încă înainte de criza determinată de COVID-19, și sectorul de producere a energiei electrice avea serioase probleme de cash-flow. Reamintesc doar actul normativ prin care statul a acordat un împrumut Complexului Energetic Oltenia pentru ca acesta să poată funcționa. Reducerea consumului în această perioadă dificilă are repercusiuni negative și asupra cash-flow-ului producătorilor de energie, ceea ce justifică o acțiune directă a statului pentru a sprijini activitatea de furnizare și nu de a îngreuna activitatea acestora!

3 – Totuși, dacă un furnizor intră în incapacitate de plată/insolvență/faliment, consumatorul nu rămâne fără curent electric! Sunt alți furnizori care îi preiau activitatea.

– Chiar trebuie făcută o mențiune specială referitor la Furnizorii de Ultimă Instanță, care, prin efectul legii, sunt obligati să asigure furnizarea în cazul imposibilității furnizorilor concurențiali. Este de așteptat să apară multe cazuri de astfel de imposibilități din partea furnizorilor mai mici, ceea ce va pune o presiune financiară în plus asupra Furnizorilor de Ultimă Instanță aproape imediat și fără foarte mult spațiu de manevră financiară. Aceste situații sunt complexe din punct de vedere tehnic, financiar și de reglementare, de aceea este necesar ca legiferarea lor să se facă în urma unor analize de impact comune din partea unor autorități precum Ministerul Economiei, ANRE și Ministerul de Finanțe.

4 – Totuși, sunt firme, ca și oameni simpli, care, în această perioadă, chiar n-au din ce să plătească facturile la utilități! Ce credeți că ar trebui făcut?

– Așa cum spuneam, trebuie făcută o analiză și ajutați cu adevărat cei care chiar au nevoie de ajutor! Fără ajutor, după trecerea pandemiei, ne vom confrunta cu o criză economică poate chiar mai mare decât cea din 2009 – 2010 și cu șomaj pe măsură! Ca atare, este recomandabil ca, în contextul actualei situații de criză, sectorul energetic să se afle în atenția Guvernului pentru limitarea efectelor crizei și măsuri de sprijin pentru IMM-uri și populație proporționale cu capacitatea realistă a acestora de a le gestiona din punct de vedere financiar, pentru identificarea unor soluții operaționale eficiente!

Noi, societățile din domeniul energetic, ne dorim continuarea activități noastre, fără perturbări, pentru asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică și gaze naturale a tuturor consumatorilor și, în același timp, dorim să evităm o eventuală concediere parțială a angajaților și plasarea veniturilor acestora în sarcina statului.

În final, aș vrea să mulțumesc specialiștilor din domeniul energetic, pentru abnegația și devotamentul de care dau dovadă! Companiile și oamenii din sector au fost chemați să asigure necondiționat continuitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale și să contribuie la foc continuu la menținerea stabilă a economiei și a infrastructurii critice în România, inclusiv prin asigurarea izolării personalului critic, obligații legale, necondiționate și impuse de actuala stare de urgență. Nu pot decât să mă înclin în fața lor!

---

Articol preluat www.focus-energetic.ro