Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Dl Ion Lungu, Președinte AFEER: Modificări esenţiale vor apărea pe piața energiei

Dl Ion Lungu, Președinte AFEER: Modificări esenţiale vor apărea pe piața energiei

Dl Ion Lungu, Președinte AFEER: Modificări esenţiale vor apărea pe piața energiei. Este necesară o pregătire foarte intensă pentru că anumite disfuncţionalităţi au impact imediat în preţul pentru consumatorii finali

  • Sunt necesare instrumente care să asigure flexibilitatea pe perioade scurte, astfel încât să poată fi ajustate poziţiile, iar costurile cu echilibrarea să fie cât mai mici
  • Se impune definirea urgentă a conceptului consumatorului vulnerabil, cât și a regulilor de aplicare

"Funcţionarea în perioada de pandemie a arătat lucruri extrem de interesante în ce privește activitatea furnizorilor de energie și nu numai. Unele acţiuni care în trecut păreau de neconceput fără o întâlnire faţă în faţă se pot face foarte bine şi de la distanţă (online). Am în vedere în principal relaţia cu consumatorii, care a permis ca numărul de reclamaţii să nu cunoască nicio creștere faţă de ce s-a întâmplat în trecut. Plăţile au evoluat foarte mult, aproape totul s-a făcut online, ceea ce arată că în domeniul furnizării de energie a existat o preocupare continuă pentru digitalizare, pentru automatizare a tuturor aspectelor legate de comunicarea şi colaborarea cu consumatorii”, a declarat dl Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, la videoconferința Bursa “Energia în priză”.

Evident, au fost şi unele probleme legate de întârzieri la plată, de anumite facilităţi fiscale oferite numai unor consumatori, fără să fie avute în vedere şi unele măsuri compensatorii la nivelul furnizorilor, dar situaţia este sub control, a completat domnia sa.

"O problemă importantă a sectorului energiei este, în prezent, cea legată de  reglementări", a subliniat reprezentantul furnizorilor de energie din România, explicând că " există o serie de inconsecvenţe, confuzii şi prevederi contradictorii în ce priveşte legislaţia românească raportat la cea europeană".

Dl Lungu atrage totodată atenția că, într-o perioadă extrem de scurtă, trebuie să fie preluată în legislaţia noastră Directiva europeană 944 care aduce unele modificări de substanţă pentru sectorul energiei.

Referitor la redeschiderea pieţei de energie electrică de la 1 ianuarie 2021, președintele AFEER crede că nu vor fi probleme dată fiind experiența dobândită în trecut, însă trebuie să se pună accent pe informarea consumatorului.  AFEER continuă campania „Un consumator informat este un consummator protejat”, care s-a dovedit a fi de interes și succes. Nu putem spune că nu mai sunt pe piaţă unele oferte înşelătoare, care pot crea anumite confuzii, a semnalat dl Lungu.

Apariția consumatorului vulnerabil odată cu deschiderea pieţei trebuie să fie o temă de maximă urgență pentru autorități. "Cred că este necesar un dialog constant şi real pentru că reglementarea fără detalii privind aplicarea ar putea crea dificultăţi şi chiar ar putea limita protejarea acestuia", atrage atenţia reprezentantul AFEER, insistând asupra necesității definirii urgente a conceptului consumatorului vulnerabil, cât și a regulilor de aplicare, pentru că „altfel ne trezim cu măsuri de protecţie sau care vizează toţi consumatorii, gândindu-ne în special la cei vulnerabili”.

Totodată, dl Ion Lungu a prezentat câteva din modificările esenţiale caare vor apărea pe piața energiei și care vor schimba extrem de mult relaţiile din domeniu: "Trebuie să avem în vedere că vom asista la o integrare mult mai profundă în piaţa de energie. Au apărut deja prosumatorii, ceea ce schimbă nu doar relaţia lor cu reţeaua, ci şi aspectele de furnizare, de compensare a energiei electrice etc. Apar, de asemena, noţiuni noi - agregatorii - care se intersecteaza cu o parte din preocupările furnizorilor. Producători şi consumatori se pot agrega deparat, dar problemele privind rolul lor sunt delicate, la fel posibilităţile de a acţiona. Apar şi consumatorii activi, care pot să îşi modifice consumul în funcţie de anumite necesităţi ale sistemului energetic şi pot să producă şi energie. Acestea sunt concepte care necesită o pregătire foarte intensă pentru că anumite disfuncţionalităţi au impact imediat în preţul pentru consumatorii finali".

Președintele AFEER susține că sunt necesare instrumente care să asigure flexibilitatea pe perioade scurte si apropiate de producere/consum, astfel încât să poată fi ajustate poziţiile, iar costurile cu echilibrarea să fie cât mai mici. “Au apărut si prețuri negative care impactează costurile cu echilibrarea, costuri ce ce trebuie menținute într-o zonă rezonabilă. Introducerea contractelor bilaterale negociate direct poate constitui un ajuttor fundamental pentru piața angros în acest sens”.

Referitor la planurile  AFEER, dl Lungu a anunțat audiența că se are în vedere instruirea participanţilor la piaţă, prin organizarea de cursuri în cadrul AFEER Academy. Având în vedere că majoritatea furnizorilor de energie electrică au devenit şi furnizori de gaze naturale începând cu jumătatea acestui an, am decis să extindem activitatea asociației şi pentru piaţa gazelor naturale, a spus dl Ion Lungu, la videoconferința organizată de ziarul Bursa.