Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Recomandări utile pentru consumatorul casnic, pașii pe care să îi facă pentru schimbarea furnizorului sau a tipului de contract

Recomandări utile pentru consumatorul casnic, pașii pe care să îi facă pentru schimbarea furnizorului sau a tipului de contract

1) Verifică pe factură dacă este client pe piața liberă sau pe piața reglementată/serviciu universal (în general, în factură este menționat acest lucru; dacă nu găsește această specificație în factură, trebuie să ia legătura cu furnizorul actual – cel de la care primește factura - și să afle pe ce piață este client).

2) În cazul în care este în piața liberă, înseamnă că deja a făcut o selecție privind furnizorul concurențial, așa că, până la expirarea contractului, nu trebuie să își facă griji!

3) În cazul în care a rămas în piața reglementată devenită piața pentru serviciu universal, alimentată de furnizorii de ultimă instanță, pentru a beneficia de un preț și condiții mai bune, este recomandat să contacteze un furnizor din piața liberă/concurențială.

4) Furnizor este o companie ce desfășoară activitatea de furnizare de energie. Furnizorul de ultimă instanță este furnizorul desemnat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru a presta serviciul universal de furnizare. Furnizori de Ultimă Instanță desemnați de ANRE sunt CEZ, Electrica, ENEL, E.ON și Tinmar. Toate aceste 5 companii sunt și furnizori pe piața liberă. Potrivit ANRE, în România, 64 de companii au licență pentru furnizarea de energie electrică pe piața liberă a consumatorilor casnici.

5) Un consumator casnic de energie electrică are mai multe opțiuni:

A - Opțiunea cea mai simplă, dar care nu ține cont de prețul energiei și de valoarea facturii: nu face nimic și va fi alimentat în continuare de către actualul furnizor, dar care este desemnat de către ANRE ca fiind și furnizor de ultimă instanță, iar contractul și prețul energiei vor fi cele aferente serviciului universal.

ATENȚIE: Nu este obligatoriu să se semneze un alt contract de furnizare. Nesemnarea unui nou contract presupune că un client casnic a optat pentru serviciul universal și furnizorul de ultimă instanță.

B - Opțiunea simplă, fără analiză de costuri: contactează actualul furnizor (care este și furnizor de ultimă instanță, dar și furnizor pe piața liberă), în vederea încheierii unui contract cu acesta pe piața concurențială.

C - Opțiunea cel mai bun preț/serviciu: consumatorul casnic face o analiză a ofertelor mai multor furnizori de energie electrică și încheie contract cu acela care îi oferă o soluție cât mai bună pentru tipul său de consum. ANRE pune la dispoziția clienților casnici un comparator de prețuri: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

ATENȚIE! Nu doar prețul este important; trebuie avute în vedere și alte elemente, precum abonament/ includere extra – servicii în abonament / termen plată/ opțiuni cumpărături/ etc.)

ATENȚIE: Schimbarea furnizorului sau a tipului de contract se poate face oricând. Până la 30 iunie poate să primească o compensare a diferenței între prețul energiei din oferta furnizorului din piața liberă și cea a furnizorului de ultimă instanță. După 30 iunie, transferul se va face în maxim 21 de zile, dar consumatorul casnic nu va mai primi compensații.

INDIFERENTE DE OPȚIUNE, CLIENȚII CASNICI TREBUIE SĂ REȚINĂ CĂ, DIN PUNCT DE VEDERE AL ALIMENTĂRII CU ENERGIE ELECTRICĂ, NU SE SCHIMBĂ NIMIC: NU SE SCHIMBĂ INSTALAȚIA DE ALIMENTARE CARE AJUNGE ÎN LOCUINȚE, NU SE SCHIMBĂ CONTORUL, NU SE ÎNTRERUPE ALIMENTAREA (decât pentru neplată sau dacă există vreo pană de curent).

DISTRIBUITOR DE ENERGIE ELECTRICĂ ESTE O ALTĂ COMPANIE DECÂT FURNIZORUL. UN CONSUMATOR CASNIC ARE CONTRACT CU FURNIZORUL DE ENERGIE ELECTRICĂ.

DISTRIBUITORUL DE ENERGIE ELECTRICĂ NU SE SCHIMBĂ DACĂ SE SCHIMBĂ FURNIZORUL.

ÎN CAZ DE ÎNTRERUPERE A ALIMENTĂRII CU ENERGIE ELECTRICĂ, RĂMÂNE VALABIL NUMĂRUL DE TELEFON DE DERANJAMENTE AL DISTRIBUITORLUI.