Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Ion Lungu, Președinte AFEER, la videoconferința Bursa: Consumatorul poate schimba furnizorul în orice moment, nu există un termen limită. Nu este niciun pericol de întrerupere a alimentării cu energie electrică

Ion Lungu, Președinte AFEER, la videoconferința Bursa: Consumatorul poate schimba furnizorul în orice moment, nu există un termen limită. Nu este niciun pericol de întrerupere a alimentării cu energie electrică

AFEER se va implica în informarea consumatorilor, să poată să aleagă furnizorul de energie în deplină cunoștință de cauză. Să nu se uite numai la prețul din ofertă, ci și la servicii, condiții contractuale

„Liberalizarea este un proces în favoarea consumatorului de energie electrică. Toate reglementările europene și naționale pun în centru grija pentru consumatori. Într-o piață liberalizată, concurența este mare, furnizorii dorind să aibă în portofolii cât mai mulți clienti casnici”, a declarat Dl Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, la videoconferința “Electricitate pe piaţa liberă. Factura: creşte sau scade?”, organizată de Grupul de Presă Bursa.

Domnia sa a insistat asupra a două mesaje, și anume:

  • Să înțelegem că schimbarea  furnizorului nu înseamnă întreruperea alimentării cu energie electrică a consumatorului. Singurele posibilități de deconectare sunt pentru neplată sau intervenții neautorizate în instalațiile electrice;
  •  Posibilitatea consumatorului de a schimba furnizorul în orice moment, nu există un termen limită. Se poate realiza cu un preaviz de 21 zile și, în viitor, chiar în  24 de ore.

De ce sunt ofertele complicate, nu simple? „ Și consumatorii sunt diferiți, au nevoi și așteptări diferite. Furnizorii oferă multe soluții, produse, servicii asociate diferite. Am văzut, de pildă, un produs ce asigură protecție în cazul îmbolnăvirii cu  virusul SARS-CoV-2. Cred că este necesar să avem oferte diferite care să satisfacă nevoile diferite ale clienților”, a răspuns Dl Lungu.

Nu este deloc ușor să fii furnizor de energie, a subliniat Președintele AFEER, reamintind ce s-a întâmplat în 2016 când singurii impactați puternic de evoluția neprevăzută a prețului energiei la bursă au fost furnizorii. Acesta este unul dintre motivele pentru care furnizorii trebuie să ia în considerare anumite riscuri atunci când fac ofertele, a explicat Dl Lungu. 

Referitor la comunicarea și informarea consumatorilor cu privire la liberalizare, Președintele AFEER a precizat: „Informare s-a facut. Furnizorii au transmis informații la consumatiori. 2020 a fost însă un an diferit. Au fost  alegeri ce au captat  foarte mult atenția românilor. Totodată, au fost presiuni pe piața de energie, urmare a aplicării Regulamentului european 943, preluării Directivei 944 în legislația națională, ce au adus schimbări extrem de abrupte în piață fără a avea prea multe informații despre ce se va întâmpla în viitor. Noi reguli pe piața de echilibrare, de exemplu. De la 1 februarie, se aplică decontarea tranzacțiilor la 15 minute. Toate aceste se transpun într-o serie de riscuri ce trebuie luate în calcul de către furnizori. Deocamdată, nu avem suficient de multe produse care să fie la 15 minute și, mai mult, nu este încă clar modul de aplicare a contractelor bilaterale negociate direct. Lucrurile acestea trebuie să ne preocupe, să fim atenți să le transpunem corect în ofertele pentru clienți”.

Dl Lungu a mai atras atenția și asupra costului emisiilor de CO2, o creștere de 12- 20 euro pe MWh, astfel că prețul energiei vândute de centralele pe cărbune a  crescut. Este un impact în balanța energetică, care a continuat să fie deficitară, România devenind o țară net importatoare. Trebuie să ne gândim la ce se întâmplă în viitor, suntem o țară europeană, interconectată energetic, iar prețurile din România nu sunt stabilite în exclusivitate funcție de ceea ce se întâmplă în piața de energie românească.

„AFEER se va implica în informarea consumatorilor, să poată să aleagă furnizorul de energie în deplină cunoștință de cauză. Să nu se uite numai la prețul din ofertă, ci și la servicii, condiții contractuale. Unele prețuri sunt atât de mici încât e greu să consideri că e o ofertă bună pe termen lung”, a punctat reprezentantul furnizorilor de energie din România, invitând consumatorii să analizeze temeinic ofertele prezentate de furnizori și, să continue această mișcare de alegere a furnizorului și produsului care se potrivește cel mai bine nevoile acestora și după data de 30 iunie. De asemenea, Dl Lungu atrage atenția consumatorilor asupra condițiilor contractuale, respectiv  să fie atenți la clauzele personalizate.