Domnul Ion Lungu, președintele AFEER: Aproximativ 30% dintre consumatorii casnici și-au schimbat contractul de furnizare

”Până acum, aproximativ 30% dintre consumatorii casnici și-au schimbat contractul de furnizare, iar 200.000 și-au schimbat și furnizorul odată cu liberalizarea pieței de energie electrică”, a anunțat Dl. Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), în cadrul conferinței digitale ”Energy Now II Edition”, organizată de publicația Gândul.
Potrivit acestuia, s-a plecat de la un monopol, iar, în prezent, orice consumator își poate alege oferta care i se potrivește cel mai bine. ”Primele etape de liberalizare a pieței de energie au început încă din anul 2000, pentru consumatorii non-casnici, astfel încât astăzi mulți dintre aceștia sunt foarte bine informați și sofisticați. Ne dorim să avem astfel de clienți și în rândul populației! Din păcate, după ce în anul 2018 s-a liberalizat complet piața, adică și pentru consumatorii casnici, prin OUG 114/2018 s-a revenit la prețurile reglementate pentru populație, ceea ce a produs mult rău pieței. La începutul anului acesta, s-a reluat liberalizarea, dar procesul n-a mai fost la fel de lin, ca în urmă cu trei ani. În primul rând cred că a fost, cumva, o abordare mai lejeră și pentru faptul că se știa că se revine la ceva ce se mai întâmplase în 2017 fără niciun fel de disfuncționalități, când piața fusese pe deplin liberalizată. În al doilea rând, informarea făcută în anul 2020, un an extrem, extrem de complicat, în care au existat cel puțin două lucruri care au fost pe primul plan: pandemia de COVID-19 și desfășurarea celor două rânduri de alegeri, locale și parlamentare, care au canalizat atenția populației spre aceste subiecte, au aruncat, cumva, mai spre coadă, interesul oamenilor pentru informarea în domeniul energiei electrice. În plus, au apărut și modificări legislative, un exemplu fiind eliminarea prețului plafon și decontarea la 15 minute pe piața de echilibrare”, a mai spus președintele AFEER.
Potrivit acestuia, ideal ar fi ca un număr cât mai mare de consumatori din totalul de aproximativ 9 milioane să meargă în piața liberă și să aleagă în cunoștință de cauză, să aibă posibilitatea să analizeze cât mai multe oferte. Studiile recente au demonstrat, însă, o rezistență la schimbare, atât din partea furnizorilor, cât și din partea consumatorilor. Foarte mulți consumatori așteaptă să vadă oferta actualului furnizor. ”Prețul este un element extrem de important, care nu este deloc de neglijat, dar nu este singurul element. Schimbarea furnizorilor este un drept conferit de legislația europeană și națională, este o schimbare care trebuie făcută fără costuri suplimentare. Acum consumatorii își pot schimba furnizorul cu un preaviz de 21 de zile, iar, în viitor, schimbarea se va produce în 24 de ore, ceea ce este un lucru absolut fantastic”, a mai spus Dl Ion Lungu.
Potrivit acestuia, schimbarea furnizorului se poate face din motive de oferte mai bune sau din motive de incompatibilitate cu actualul furnizor. Într-o a doua situație, consumatorul poate să schimbe furnizorul din cauza nerespectării unor clauze contractuale. „Aici trebuie făcută o analiză și consumatorii, aș îndrăzni să spun, sunt îndreptățiți să primească anumite despăgubiri, dacă lucrurile nu s-au petrecut întocmai cum au fost prevăzute în contract, pentru că respectarea clauzelor contractuale este o chestiune legală, care trebuie neapărat să se întâmple. La fel de important de văzut este dacă, în cazul renunțării la contractul cu furnizorul actual, se plătesc anumite compensații. Pentru că există contracte care se fac pe un temen fix – să spunem o ofertă care se face pe un an. În această situație, desigur, furnizorul caută să își cumpere energia pe care să o aibă disponibilă pentru tot anul, iar, în cazul în care cineva pleacă, el ar rămâne cu un surplus de energie, care sigur se va vinde pe piață la un preț mai mic, pentru că niciun consumator nu pleacă de la un furnizor în momentul în care există o tendință de creștere a prețurilor. Din acest punct de vedere, furnizorii sunt supuși clar unui risc și, uneori, se prevăd anumite compensații. Trebuie avut acest lucru în vedere, dacă, în momentul în care schimbăm furnizorul, este o povară prea mare această compensație sau este convenabilă. Pot să plătesc compensația și să obțin un preț mult mai bun la alt furnizor”, a mai spus Dl. Ion Lungu.
În alegerea ofertei potrivite, președintele AFEER le-a recomandat consumatorilor să fie atenți dacă oferta include și alte servicii în afară de energia electrică, dacă oferta are numai un preț al energie sau are și un preț fix, abonament, care se plătește, indiferent de consum, în fiecare zi. De asemenea, consumatorii trebuie să fie atenți la zona de facturare: termene de plăți, modul în care se trimit facturile, electronic sau prin poștă.
Pe de altă parte, Dl. Ion Lungu a declarat că numărul de reclamații depuse de consumatori la ANPC nu este alarmant. „Vorbim de o medie de aproximativ o reclamație la 10.000 de consumatori, ceea ce arată că lucrurile nu merg perfect, este adevărat, și aici trebuie să lucrăm să ne îmbunătățim cât mai mult activitatea, să facem cât mai mult cunoscute ofertele, dar, în același timp, nu cred că este un număr alarmant și aș îndrăzni să spun că suntem pe drumul cel bun”, a spus președintele AFEER.
În privința proiectului de lege privind consumatorul vulnerabil, Dl. Ion Lungu consideră că este esențial ca pragurile să fie corect definite, în deplină concordanță cu costurile utilităților și cu nivelul de venituri, și, în al doilea rând, ca legea să se poată aplica foarte bine, să existe o bază de date în care consumatorii să fie clar definiți și să se precizeze cine suportă diferențele de costuri.
Președintele AFEER consideră să trebuie avut în vedere să nu se introducă anumite prevederi care să fie aplicabile tuturor categoriilor de consumatori „Trebuie să îndreptăm țintit toate ajutoarele și toată protecția pentru cei care au nevoie de ele”, a conchis Dl. Ion Lungu.