Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

AFEER, apel pentru o informare corectă!

AFEER, apel pentru o informare corectă!

Furnizorii de energie electrică depun toate eforturile pentru ca majorările substanțiale de prețuri de pe piața angro să se resimtă cât mai puțin la consumatorii finali.

Comunicat de presă AFEER

Furnizorii de energie electrică dau asigurări că depun eforturi susținute pentru ca majorările substanțiale de prețuri de pe piața angro să se resimtă în cea mai mică măsură posibilă la consumatorii finali.

Facem un apel pentru o informare corectă a consumatorilor finali, pentru prezentarea corectă, echilibrată și nepartizană a realității din piața de energie electrică, a cauzelor și factorilor care au determinat creșterile majore de prețuri.

“Traversăm o perioadă dificilă, cu turbulențe, impredictibilitate și multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor și consumatorilor. Am intrat într-o spirală de creștere generală de prețuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori. Situația actuală pe piață energiei este mai complicată: prețurile combustibilor - cărbune, gaze naturale, petrol - s-au majorat pe toate piețele, europene și internaționale. În plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de așteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preț de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la prețul energiei tranzacționate pe piața spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) și recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei și deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situația în spațiul public, nu în mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovați pentru creșterile de prețuri. Adevărul este că, în contextul exploziei prețurilor de tranzacționare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, așa cum este și firesc, în sprijinul clienților cu soluții pentru a menține un echilibru în facturi și în relația cu aceștia”, declară domnul Ion Lungu, Director Executiv AFEER.

Prețurile de furnizare sunt puternic influențate de prețul energiei tranzacționate pe piețele la termen administrate de OPCOM, cu livrare în anul urmator, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piața pentru Ziua Următoare, prețurile energiei tranzacționate sunt cu 150% mai mari, fata de aceeași perioadă în 2020, spune domnul Cristian Culea, membru în Comitetul Director AFEER.

Prezentăm o situație a creșterilor lunare de prețuri pe Piața pentru Ziua Următoare:

  • pentru luna aprilie se remarcă o creștere a prețului cu 150% în 2021 comparativ cu 2020, la 309 lei/MWh de la 123 lei/MWh
  • pentru luna mai, creșterea prețului energiei cu 140%, la 289.31 lei/MWh în mai 2021 comparativ cu 120.4 lei/MWh în mai 2020
  • în iunie, prețul energiei a crescut cu 160%, la 382lei/MWh față de 146.7lei lei/MWh
  • luna iulie, creștere cu 150% a prețului energiei: 447.29 lei/MWh comparativ cu 179.41 lei/MWh.

În ceea ce privește prețurile din piata de echilibrare care detremină costul dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, schimbările legislative de la începutul anului (introducerea decontării la interval de 15 minute, preț unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate și creșteri de costuri (s-a ajuns la un varf de 2500 lei/MWh!) pentru furnizori, precizează domnul Culea.

Pe de altă parte, la nivelul pieței din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen scurt (lună, săptămână) ceea ce induce o impredictibilitate în formarea prețului oferit consumatorului final.

Aceste perturbații în piață au ca principală cauză o ofertă sub nivelul cererii, determinată de lipsa capacitatilor de producere, în ultimii ani investițiile in capacități noi fiind aproape inexistente. În această situație, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiți să cumpere energie elctrică din import, la prețuri mai mici decât cele din piața locală.

Este simplu să arunci vina pe furnizori pentru creșterea de prețuri, dar nu este corect față de acești operatori și față de clienții acestora. Afectați de criza sanitară și economică, furnizorii de energie și-au asumat toate riscurile, mulți dintre ei fiind într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, situație generată atât de creșterea prețurilor din piață cât și de obligativitatea de a livra energie consumatorilor care nu și-au achitat facturile pe perioada stării de alertă, fapt care afectează întregul portofoliu de clienți.

În acest context apreciem demersul Ministerului Energiei, care a răspuns solicitărilor venite din partea noastră, și propune spre aprobare Guvernului un proiect de Ordonanță de Urgență care are drept scop abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanței de Urgență nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit – în condiții contractuale reglementate – deconectarea clienților finali rău-platnici. Actul normativ a fost în consultare publică, așteptăm să fie și aprobat de Guvern!

În continuare, AFEER sfătuiește consumatorii casnici de energie electrică și gaze naturale să aleagă cea mai bună ofertă, cea care li se potrivește cel mai bine nevoilor lor. Pentru mai multe informații și recomandări, consumatorii pot accesa www.afeer.ro și urmări campania AFEER: ”Un consumator informat este un consumator protejat”.

NOTĂ: Vă informăm că domnul Ion Lungu are noua calitate de Director Executiv al AFEER începând cu data 1 iulie 2021. Finalizarea mandatului de Președinte vine ca urmare a încetării contractului de management (vârstă de pensionare) al dlui Ion Lungu cu CEZ Trade Romania SRL. Alegerea unui nou Președinte va avea loc după finalizarea organizării activității din domeniul gazelor naturale, a decis Consiliul Director AFEER.

Despre AFEER

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 36 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

După 15 ani de la înființare, AFEER a decis să-şi extindă activitatea şi să vină şi în sprijinul furnizorilor de gaze naturale, alfel spus, al furnizorilor de energie. Până în prezent, 10 companii membre ale asociației au optat pentru statutul de membru multiplu (energie electrică și gaze naturale).

AFEER își dorește să fie o voce puternică, competentă şi unitară a profesioniștilor din companiile care alimentează milioane de consumatori cu energie electrică şi gaze naturale, în condiţii de siguranţă şi fiabilitate. Angajamentul asociației este pentru dezvoltarea unei pieţe de energie sănătoase, a unui mediu de afaceri transparent şi asigurarea unei informări corecte a consumatorilor de energie electrică și gaze naturale.