Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Dl Ion Lungu, la Videoconferința BURSA: Furnizorii sunt prinși într-un clește.Trebuie să ne asigurăm, cu toții, că această compensare a facturilor la energie va fi bine pusă la punct

Dl Ion Lungu, la Videoconferința BURSA: Furnizorii sunt prinși într-un clește.Trebuie să ne asigurăm, cu toții, că această compensare a facturilor la energie va fi bine pusă la punct

Este important ca OUG privind compensarea să nu se modifice în Parlament tocmai în perioada în care se aplică

Măsura de compensare a facturilor la energie pentru consumatorii casnici este o măsură bună. Însă furnizorii sunt prinși într-un clește. Sunt prețuri libere pe piața angro, dar prețurile la consumatori sunt compensate. Trebuie să ne asigurăm, cu toții, că această compensare va fi bine pusă la punct. Deocamdată, nu este foarte clar cum se va face compensarea facturilor, înțelegem că vor fi – în continuare – discuții cu asociațiile furnizorilor, cu operatorii astfel ca soluțiile care se vor aplica să nu creeze perturbații în piața de energie, respectiv în activitatea furnziorilor, a declarat Ion Lungu, Director Executiv AFEER, la videoconferința Energia în priză, organizată de Bursa, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei.

După ce va fi aprobată de Guvern, Ordonanța de Urgență privind compensarea facturilor va merge la aprobare în Parlament. Este important ca aceasta să nu se modifice în Parlament tocmai în perioada în care se aplică, a precizat Dl Lungu, oferind ca exemplu OUG 84 ce face referire la interdicția de deconectări datorită neplății care este la aprobare în Parlament, cu modificări. Astfel de instabilități în legislație creează probleme și panică la participanții din piață, a avertizat reprezentantul AFEER.

În discursul său, dl Lungu a atras atenția că România este într-o situație în care există o lipsă majoră de capacități de producere a energiei. Am ratat ratat multe ocazii și mulți bani. Celelalte sunt soluții de moment, a spus reprezentantul AFEER, referindu-se la compensări și alte măsuri luate în calcul de autorități pentru protejarea consumatorilor de creșterile majore de prețuri la energie și gaze.

Liberalizarea nu este cauza principală a creșterilor de prețuri, a afirmat Dl Ion Lungu, menționând trei elemente fundamentale: costul certificatelor de emisii de CO2, care a crescut în ultimul an de 2,5 ori, creșterea prețului la combustibili – peste dublu și lipsa capacităților de producție. Avem foarte multe intervale în care nu reușim să acoperim cererea de energie, a subliniat reprezentantul AFEER.

Un alt aspect important la care a făcut referire Dl Lungu este legislația instabilă și impredictibilă care creează probleme în piața de energie. Contractele bilaterale sunt o pârghie în folosul și pentru garantarea investițiilor viitoare, însă legea este extrem de impredictibilă. Există legislație europeană, un ordin ANRE, o OUG, dar se bat cap în cap. Atât timp cât în legea energiei există o prevedere prin care se interzic aceste contracte, există o mare reticență de a se încheia contracte bilaterale.

În ce privește competiția, aceata există în rândul furnizorilor. Nu este însă ușor pentru furnziori, care au riscuri foarte mari. Consumatorii au dreptul legal de a-și schimba furnizorul în 21 zile, pe viitor în 24 ore, însă furnziorilor le este interzis să denunțe unilateral un contract de furnizare a energiei, pentru protejarea consumatoroilor. Se poate funcționa așa dacă nu sunt salturi mari la prețul energiei. Să nu uităm că în 2017 au ieșit doi furnizori importanți din piață, iar anul acesta un furnizor cu cotă mare de piață și-a declarat insolvența pentru că a riscat să furnizeze energie la prețuri nesustenabile, a menționat Dl Lungu.

Un lucru ce mai trebuie rezolvat, în opinia reprezentantului AFEER, este legat de lichiditatea pieței angro din România: Să ai la dispoziție produse de toate felurile, în orice moment. Avem mult de lucru să fie mai multă încredere în piață, în modele din piață, să nu avem senzația că rămânem descoperiți fără a acționa.

În încheiere, Dl Lungu a ridicat și problema sărăciei energetice. Prețuri la energie mari, egale în Europa, dar veniturile sunt mici. Este nevoie de soluții pe termen lung, compensări, plafonări pot crea dificultăți în aplicare, inechități. Nu este corect ca o parte dintre consumatori indiferent de venituri să beneficieze de un ajutor care va veni de la ceilalți. De creșterea prețurilor au beneficiat producătorii, dar vedem că profiturile obținute de Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt folosite ca soluții de moment, pentru compensări, iar aceste companii rămân fără bani pentru investiții în capacități de producție de care avem mare nevoie, a concluzionat Dl Ion Lungu.