Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Informare AFEER, 15.10.2021

Informare AFEER, 15.10.2021

AFEER insistă la autorități: reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei sunt măsuri recomandate de Comisia Europeană, care vor reduce factura la consumatori.

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a luat act de măsurile comunicate de Comisia Europeană, pe care statele membre UE pot să le aplice pentru a reduce impactul creșterii explozive a prețurilor la energie. Rămâne la latitudinea autorităților din fiecare țară ce măsuri din setul prezentat de Comisia Europeană vor decide să fie aplicate, funcție de politicile proprii.

Reiterăm poziția și susținerea noastră că este nevoie urgentă de soluții atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, însă impactul acestora trebuie corect evaluat. Măsuri precum plafonarea prețului și/sau amânarea plății facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicarii pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii carora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite și benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanț, după aplicare. Spunem acest lucru deoarece consumatorii care isi vor amana la plata obligatiile de plata a energiei electrice si/sau a gazelor naturale din perioada urmatoare, vor ajunge în situația de a acumula sume mari de plata care se vor adauga consumului anului viitor. În plus, am văzut cu toții că o astfel de măsură, de amânare a plății facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgență, nu a rezolvat situația. Din contră, a condus la reeșalonări la plată pentru consumatori și mari dificultăți de cash flow pentru furnizori.

In plus, neîncasarea sumelor aferente de la clienții finali se va resimți în cascadă asupra tuturor părților implicate pe lanțul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienții finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuție, operatorul de transport și producători. Furnizorii sunt cei care, deși își asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piață extrem de dificil, vor fi grav afectați de aceste măsuri incasand mai putin, dar ramanand cu obligatia platilor in avans pentru achiziția de gaze naturale și energie electrică, și a celor către operatorii de retea, cat si la bugetul de stat . Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor fi cei mai afectați; se poate ajunge în scurt timp la situații de insolvență și faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor și în piața de energie. Si ramane intrebarea, daca acestia vor ajunge in aceste situatii, cine si la ce pret va asigura furnizarea de utilitati?

AFEER a venit, în sprijinul autorităților, cu propuneri concrete pentru scăderea facturii consumatorilor. Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei și acoperirea parțială a facturii de utilități prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil sunt, în continuare, propunerile asociației pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor.

Ne bucurăm să constatăm că măsurile propuse de AFEER se regăsesc în pachetul de măsuri anunțat de Comisia Europeană. Ne exprimăm speranța că si autoritățile din Romania vor lua în calcul aceste măsuri pentru a fi aplicate, masuri care vor reduce factura la consumatori in mod concret. În plus, reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei va avea un impact indirect la toți consumatorii, creșterea prețului la produsele finale urmând să fie diminuată.