Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Ion Lungu, AFEER: “Suntem la sfârșitul perioadei primei scheme și s-a încasat undeva la 25% din sumele compensate; pe mecanismul de plafonare, care se va aplica și în noua schemă, nu s-a încasat nimic”

Ion Lungu, AFEER:  “Suntem la sfârșitul perioadei primei scheme și  s-a încasat undeva la 25% din sumele compensate; pe mecanismul de plafonare, care se va aplica și în noua schemă, nu s-a încasat nimic”

„Este foarte important de menționat că ordonanță de guvern privind noua schemă de ajutor pentru români la prețul energiei electrice și al gazelor naturale, funcțională începând cu data de 1 aprilie, aduce unele îmbunătățiri, însă din punctul nostru de vedere nu rezolvă în totalitate problemele. Principala lipsă în ce privește abordarea situației actuale este că se caută soluții pentru perioade scurte sau medii fără a se umbla la cauzele care au condus la această criză”, a declarat domnul Ion Lungu, Director Executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), la dezbaterea ”Criza energetică - soluții la problemele momentului”, organizată de DC News Media Group.

Este de rețiunt că la ultimul Consiliu European s-a transmis că este necesară o coordonare cu părțile participante pentru atenuarea creșterii prețurilor la energie, fapt ce ne face să credem că, în perioada următoare, prețurile vor continua să rămână la un nivel ridicat. Trebuie să plecăm de la această premiză si să căutăm soluții pe termen scurt, mediu și lung, care să ne asigure o siguranță a alimentării cu energie a consumatorilor, a recomandat dl Lungu.

Domnia sa a subliniat: „Dacă tot se folosesc bani de la buget pentru aceaste scheme de suport, ar fi fost corect ca acesti bani să fie alocați direct de la buget către consumatori, să nu fie folosită o verigă din lanțul producție – transport - distribuție – furnizare, și anume furnizorii de energie. Schema se complică extrem de mult, apar probleme de birocrație, de neînțelegere și chiar de presiune nejustificată asupra furnizorilor”.

Reprezentantul AFEER a atras atenția asupra a două elemente de bază, respectiv presiunea pe cash flow-ul furnizorilor și costuri care sunt neacoperite în zona de furnizare: „Suntem la sfârșitul perioadei primei scheme și s-a încasat undeva la 25% din sumele compensate, cu specificarea că pe mecanismul de plafonare, care se va aplica și în noua schemă, nu s-a încasat nimic”. În schimb, în alte țări europene, s-au aplicat, în general, măsuri fiscale, cum ar fi reduceri de TVA, precum și ajutoare directe către consumatori.

„Este necesară o analiză a pieței pentru a se vedea ce a fost rău atât la nivel european, cât și în România. Multe lucruri sunt legate de politica europeană în general. Trebuie să ținem seama că suntem membri UE, piețele de energie sunt cuplate la nivel european și nu putem avea o abordare singulară”, a precizat dl Ion Lungu.

De asemenea, reprezentantul AFEER a spus că este nevoie de o analiză mult mai profundă pentru schimbări în mixul energetic al României: „În opinia noastră, se impune o legislație favorabilă investițiilor în noi capacități de producție, în special în sectorul regenerabilelor corelate cu lucrări necesare în zona de transport și distribuție. Sunt necesare, totodată, îmbunătățiri mai substanțiale la interconexiunea cu rețele din exterior”.