Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România
Română English

Furnizăm pentru viitor

Furnizăm pentru viitor

AFEER, apel la autorități la Conferința anuală: Să răspundă revoluţiei tehnologice cu o revoluție legislativă!
“Furnizăm pentru viitor” este mesajul transmis de Afeer Romania

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER a organizat pe 15 noiembrie cea de-a IV-a ediție a Conferinței Anuale, cu tema “Furnizăm pentru viitor”. Temele de dezbatere propuse - „Cum va arăta viitorul furnizorilor de electricitate într-o Uniune Energetică?” şi „Provocările viitorului: tehnologii inteligente și soluții inovatoare,” au fost de maxim interes, dovadă fiind prezența celor peste 100 de participanți.
“Sistemul energetic este în curs de reconfigurare, deoarece trecem de la un sistem clasic, centralizat, bazat în special pe combustibili fosili, către o nouă arhitectură, în care aceste unităţi de productie trebuie să convieţuiască cu o generare distribuită, aspect ce determină noi modele economice dar şi transformari în relaţiile dintre participanţii la piaţă”, a declarat Dl Ion Lungu, preşedintele AFEER. ”În România, ca peste tot în lume, reglementările rămân în urma progreselor tehnologice, iar revoluţia tehnologică 4.0 ar trebui să fie urmată, cât mai curând posibil, de o revoluţie legislativă în ceea ce priveşte legislaţia primară si secundara, din domeniile energetic, fiscal etc. În ultimii ani, din păcate, legislația românească a devenit și mai rigidă, mai birocratică. AFEER face un apel la autorități să răspundă revoluţiei tehnologice cu o revoluție legislativă. Considerăm că este necesară o revizuire radicală a legislației primare și secundare dedicate sectorului energetic. Spre exemplu, o flexibilizare a contractelor pe piaţa angro va aduce beneficii atat furnizorilor cat si consumatorilor finali, casnici şi industriali, prin scăderea costurilor”, a subliniat Dl Lungu. 

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dl Doru Vișan, a afirmat: "Calea pe care o avem de urmat este furnizarea de energie sigură, durabilă, competitivă şi la preţuri accesibile pentru toţi cetăţenii. Pe parcursul ultimelor ierni, Romania a fost un exportator net, dovedindu-si inca o data rolul extrem de important in regiune. Sistemul energetic trebuie regandit. O componentă esenţială a acestuia o vor reprezenta serviciile de sistem, avand in vedere nevoia de a fi conectaţi la realităţile impuse de Comisia Europeană".

“România trebuie să urmeze obiectivele stabilite de Europa, la nivel energetic, cum ar fi decarbonizarea, descentralizarea şi digitalizarea. Decarbonizarea reprezintă un scop asumat de majoritatea ţărilor din lume, prin Acordul de la Paris, şi au fost deja adoptate directive europene în acest sens cu ţinte destul de îndrăzneţe pentru viitor. Pentru mine, costul energiilor regenerabile, respectiv interesul manifestat de investitori pentru acest domeniu, fac evident faptul că, indiferent de ţinta de decarbonizare pe care o stabilim, de procentele minime de energie regenerabilă din consum sau de tranziţia energetică, viitorul fără energie regenerabilă este imposibil. Descentralizarea vizează creşterea gradului de penetrare a tehnologiei regenerabile în sistemele energetice. Această tendinţă se generalizează în întreaga Europă şi va produce o schimbare radicală în piaţă, la care ceilalţi actori (distribuitorii de energie electrică şi furnizorii) trebuie să se adapteze; în caz contrar, îmi permit să asum că acestia vor deveni inutili în piaţă. În ceea ce priveşte digitalizarea, consider că, în absenţa sa, nu văd posibile deziderate ca Smart City; avem nevoie de o tehnologie pe măsură. Pentru mine este evident că vom avea decarbonizare totală şi, într-o mare măsură şi descentralizare, insa acestea nu sunt posibile în absenţa tehnologiei", a fost mesajul transmis de Dl Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).  
La întrebarea “Ce ne așteaptă?”, Zoltan Nagy-Bege a asigurat audiența: “Reglementăm pentru viitor. Este mult de lucru, dar mergem înainte curajoși. Se remarca cei 3 D: Decarbonizare, Digitalizare. Descentralizare. Va fi o schimbare radicală în piață, la care trebuie să se adapteze toți participanții la piață. Cine nu reușește, devine inutil”. “Se simte nevoia să securizăm contractele, să găsim soluții pentru o piață sigură. Vă invit să veniți cu propuneri în acest sens”, le-a spus furnizorilor Vicepreședintele ANRE.

“Rolul furnizorului este să coopereze, să sprijine și să asiste consumatorul. Speculațiile, avantajele din anumite oportunități au dispărut. Viitorul va fi al activităților oneste, în beneficiul consumatorului”, au subliniat, la unison, Dl Ondřej Šafář, Country Manager CEZ Group în România, și Dl Ion Lungu, Președinte Afeer Romania.

AFEER multumeste Speakerilor Conferinței pentru mesajele transmise, respectiv: Doru Vișan, Secretar de Stat, Ministerul Energiei; Niculae Havrileţ, Consilier Personal, Cabinet Ministru, Ministerul Energiei; Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE; Ondřej Šafář, Country Manager CEZ Group în România; Victor Ionescu, CEO OPCOM; Ștefan Gheorghe, General Director CNR – CME; Balázs Felsmann, Președinte HETA – Asociația Traderilor de Energie din Ungaria; Sokol Spahiu, Președinte AAES – Asociația Furnizorilor de Energie din Albania; Alexandru Budirinca Floricica, Client Support Engineer TESLA (Europe) Ltd; Sandor Gyulay, Senior Key Account Manager Traderoad; Dana Dunel-Stancu, Head of Energy Practice, Biriș Goran SPARL; Zsuzsa Bereschi, Senior Manager, Head of Energy Sector Horváth & Partners; Alina Stancu Birsan, Partener Peli Filip SCA; Bogdan Brad, Manager POWA. 

Prezentările pot fi accesate pe site-ul www.afeer.ro/conferinta