Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Urluescu, AFEER: OUG 119 – distrugător al pieței de energie din România; Există un risc mare de apriție de blocaj financiar

Urluescu, AFEER: OUG 119 – distrugător al pieței de energie din România; Există un risc mare de apriție de blocaj financiar

Noua Ordonanţă 119/2022, pentru piaţa de energie, este un distrugător al pieței de energie din România, consideră Laurentiu Urluescu, Președintele Consiliului Director al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

“Una dintre problemele cele mai mari este blocarea comercială a tranzacțiilor transfrontaliere, o blocare a importurilor de energie electrică și gaze naturale. Acum, în prag de iarnă, acest lucru poate să aibă un impact devastator asupra pieței.

România este deficitară atât pe partea de energie electrică, cât și pe partea de gaze, pentru vârful de iarnă”, a spus el.

Ordonanța duce la oprirea completă a unor actori din piață, ceea ce duce la o scădere de lichiditate, a mai spus Urluescu: „Există o presiune, de mai multe luni, asupra lichidității operatorilor din piață, din cauza decontării întârziate a ajutorului dat de stat pentru consumatorii de energie electrică și gaze naturale, ceea ce deja a dus la o presiune pe bonitatea operatorilor, există un risc mare de apriție de blocaj financiar”

Urluescu a criticat emiterea de legislații neclare, fără consultarea profesioniștilor și faptul că, ulterior, există un refuz de a răspunde la solicitările de clarificare: „Există sute de solicitări de clarificare la care încă nu s-a primit răspuns”.

Referitor la efectele ordonanței, oficialul AFEER a mai spus: „Creșterea taxării pe producție și expunerea la hedging financiar afectează puternic producătorii. Pe partea de trading, principala problemă e aplicarea retroactivă a taxării, pentru ca aceste tranzacții sunt deja făcute, nu mai pot fi schimbate. Se taxează retroactiv pentru că livrarea este în perioada aceasta, in energie, tranzacțiile se fac forward.

Credem că activitatea de trading aproape o să moară în România.

Taxarea de 98% din marja brută face comercial imposibile activitățile de import –export, deoarece costurile aferete acestor activități – de transport, financiare – depășesc cu mult 2%.

Taxarea cu 100% a exportului, în condițiile în care România este net importator este un nonsens și va duce la creșteea apetitului vecinilor să aplice același lucru, ceea ce pentru noi va fi dezastruos.

Pe partea de furnizare, cel mai dezastruos, pentru piața liberă, este limitarea pragului de decontare la 1300 de lei, mult sub prețul pieței. Acest preț duce la o pierdere din start pentru orice furnizor care furnizează energie electrică la un consumator ce beneficiază de plafonare. Ne așteptăm să existe o lipsă de apetit a furnizorilor în a contracta cu acești consumatori.

Trebuie menționat că orice mecanism de facturare schimbat înseamnă schimbarea sistemului informatic din nou, ceea ce înseamnă alte costuri, care în final vor ajunge la consumator.

Orice schimbare în facturarea consumatorilor va duce la neclarități.

OUG a scos din schema de plafonare anumite categorii de consumatori, ceea ce va conduce la noi neclarități și opinii greșite”.

Urluescu a mai vorbit și despre ce s-a întâmplat în piață: „De la 1 septembrie, înafară de o tranzacție de 1 MW, nu s-a făcut pe piața forward niciun contact, nici pe OPCOM, nici pe BRM. Asta înseamnă că procentrul tranzacționat în PZU va crește, asta înseamnă și că nu există un preț de referință.

Alt efect este scăderea la jumătate a costurilor capacităților de import. Asta demonstrează lipsa de apetit a traderilor pentru import și așteptări de prețuri mai mari.

Diferența dintre prețuri între România și Germania a crescut.

Dacă energia se ieftinește la nivel european, la ei se ieftinește mai mult.

Furnizorii sunt reticenți în a prelua contractele și a contracta clienți noi.

Sistemul bancar refuză creditarea în energie. Era să avem un default.”

Reprezentantul AFEER a spus că speră la modificarea OUG în Camera Deputaților: “Dacă clachează un furnizor mediu, în secunda doi va claca furnizorul de ultimă instanță. Toți furnizorii sunt în corzi. Orice bobârnac îi duce în prăpastie”.


Cititi mai multe pe:
https://financialintelligence.ro/urluescu-afeer-oug-119-distrugator-al-pietei-de-energie-din-romania-exista-un-risc-mare-de-apritie-de-blocaj-financiar/