AFEER, semnal de alarmă: OUG 119/2022 este un distrugător al pieței de energie din România.
Laurențiu Urluescu, Președinte AFEER:
- De la 1 septembrie, înafară de o tranzacție de 1 MW, pe piața nu s-a făcut niciun contact, nici pe OPCOM, nici pe BRM. Asta înseamnă că procentul tranzacționat în PZU va crește, mai înseamnă și că nu există un preț de referință
Ordonanţă de Urgență a Guvernului 119/2022, în vigoare de la 1 septembrie, este un distrugător al pieței de energie din România. Cu această afirmație a început Laurentiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, o conferință de presă a asociației în care a tras mai multe semnale de alarmă și a făcut un apel la autorități și parlamentari “să repare” actul normativ.
„De la 1 septembrie, înafară de o tranzacție de 1 MW, pe piața nu s-a făcut niciun contact, nici pe OPCOM, nici pe BRM. Asta înseamnă că procentul tranzacționat în PZU va crește, mai înseamnă și că nu există un preț de referință”, a atras atenția Urluescu. De asemenea, se constată o scădere la jumătate a costurilor capacităților de import, fapt ce demonstrează lipsa de apetit a traderilor pentru import și așteptări de prețuri mai mari. Furnizorii sunt reticenți în a prelua contractele și a contracta clienți noi. Iar bănciler refuză creditarea în energie. Era să avem un default, spune președintele AFEER.
Reprezentantul furnizorilor și traderilor de energie electrică și gaze naturale a prezentat efectele foarte grave ale OUG 119:
- Blocarea comercială a importurilor de energie electrică și gaze naturale în prag de iarnă, cu un impact devastator asupra pieței, este una dintre problemele cele mai mari pe care le generează OUG 119. Mai ales că România este deficitară atât pe partea de energie electrică, cât și pe partea de gaze, pentru vârful de iarnă. Suprataxarea face imposibilă activitatea de import-export. AFEER solicită – în Parlament – renunțarea la supraimpozitarea activității de trading desfășurată de furnizori, traderi și producatorii de energie.
- Ordonanța induce costuri suplimentare care conduc la oprirea completă a unor actori din piață, ceea ce duce la o scădere de lichiditate. Există un risc mare de apariție de blocaj financiar! Există o presiune, de mai multe luni, asupra lichidității operatorilor din piață, din cauza decontării întârziate a ajutorului dat de stat pentru consumatorii de energie electrică și gaze naturale, ceea ce deja a dus la o presiune pe bonitatea operatorilor.
- Creșterea taxării pe producție și expunerea la hedging financiar afectează puternic producătorii. Pe partea de trading, principala problemă e aplicarea retroactivă a taxării, pentru tranzactii forward facute cu mult timp în urmă.
Urluescu: Credem că activitatea de trading aproape o să moară în România.
- Taxarea de 98% din marja brută face comercial imposibile activitățile de import –export, deoarece costurile aferente acestor activități – de transport, financiare – depășesc cu mult 2%. În nicio țară europeană nu există o astfel de suprataxare ca în România, care riscă să ajungă o țară de tranzit.
- Taxarea cu 100% a exportului, în condițiile în care România este net importator ,este un nonsens și va duce la creșterea apetitului țărilor vecine să aplice același lucru, ceea ce pentru noi va fi dezastruos.
- Pe partea de furnizare, cel mai dezastruos, pentru piața liberă, este limitarea pragului de decontare la 1300 de lei, vădit sub prețul pieței duce la o pierdere “din start” cu orice MWh furnizat la consumatorii ce beneficiază de plafonare. Acest preț duce la o pierdere din start pentru orice furnizor care furnizează energie electrică la un consumator ce beneficiază de plafonare. Ne așteptăm să existe o lipsă de apetit a furnizorilor în a contracta cu acești consumatori.
Reprezentantul AFEER speră că OUG 119 va fi modificată în Parlament: “Dacă clachează un furnizor mediu, în secunda doi va claca furnizorul de ultimă instanță. Toți furnizorii sunt în corzi. Orice bobârnac îi duce în prăpastie”, a afirmat Urluescu.
Un furnizor de energie a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată, ceea ce ar duce în secunda doi la un blocaj general în toată piața, precum și la măsuri de raționalizare, de decontare a unor consumatori sau de blackout, a atras atenția președintele AFEER.
La finalul conferinței, reprezentanșii furnizorilor au făcut o remarcă: Statul colectează din energie 42 miliarde lei pe întreg anul 2022, costurile estimate cu schema de sprijin sprijin – OUG 27 – însumează 30 miliarde lei. De unde și întrebarea: De ce mai trebuie suprasuprataxarea? Să acopere deficitul la buget din alte părți?!