Laurențiu Urluescu, AFEER: 17 modificări legislative în 15 luni la schemele de sprijin pentru consumatori. Impactul asupra actorilor din piata de energie și efectele resimțite
“Noua realitate în energie: Mai are viitor piața liberă?” a fost tema panelului din cadrul conferinței „România și piața liberă”, organizată de Oxygen, în data de 26 ianuarie 2023.
Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER, a fost invitat în calitate de Speaker.
Referindu-se la schemele de sprijin pentru consumatori, președintele AFEER a prezentat modificările legislative – 17 la număr în decursul a 15 luni. Ce înseamnă asta în cifre? Schimbari ale categoriilor de consumatori beneficiari de ajutor (casnici – 5 ori, noncasnici – 8 ori), necesar de modificare a sistemelor informatice ale furnizorilor – 15 ori, modificări ale modului de calcul pentru decontarea schemei de sprijin – peste 20 ori.
Impactul asupra actorilor din piața de energie:
Taxarea producătorilor
- incertitudine pentru viitoare investiții
- expune la pierderi din hedging financiar
Furnizare
- Limitarea decontarii schemei de ajutor
- Nerecunoașterea integrala a costurilor de furnizare
- Schimbări succesive
- Finanțare scheme suport incertă
Taxarea tranzacționarii
- Aplicare retroactivă a taxarii
- Ajunge la taxarea costurilor
Consumatori
- Neclaritate ale prevederilor OUG
- Birocrație creată artificial
- Rectificări necesare
Efecte resimțite
- Lipsă competiție la consumatori
- Furnizorii reticenți la a prelua consumatori (limitarea decontării induce pierdere din start)
- Dispariție actori din piață (furnizori activi segment casnic 49 în septembrie 22 față de 58 în septembrie 2019; furnizori activi segment noncasnici 23 în septembrie 22 față de 34 în septembrie 2019)
- De la 1 septembrie nu s-au făcut tranzacții forward pe piață.
S-au distrus competiția, lichiditatea din piață, transparența și existenta unui preț de referință, a semnalat Laurențiu Urluescu.
În ceea ce priveste OUG 153 care stabilește un nou mecanism de piață prin care Opcom devine achizitor unic, președintele AFEER a prezentat impactul acestei reglementări asupra actorilor din piața de energie. În cazul producătorilor este de mentionat obligația de a vinde la preț fix prin noua piață fără a ține seama de costuri si prevederile neclare despre profilarea pe termen scurt. Pe piața angros, se remarcă un volum redus de energie, respectiv forțarea cumpărării angros pe termen scurt în detrimentul celei pe termen lung, ceea ce poate duce la creșterea volatilitatii prețului.
În ce privește impactul asupra furnizării, reprezentantul AFEER notează în primul rând volumul insuficient pentru acoperirea necesarului și supraevaluarea garanțiilor necesare pentru participarea la această piață.