Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

AFEER la dezbaterile europene privind piața de energie și gaze naturale

AFEER la dezbaterile europene privind piața de energie și gaze naturale

Radu Luca, membru în Comitetul Director al Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER și șef al departamentului Energy Management Power din cadrul Engie România, a participat, la Viena, la Energy Trading Central & South Eastern Europe (ETCSEE), una dintre cele mai importante manifestări pentru industria de comercializare a energiei.

În cadrul conferinței, au avut loc dezbateri privind ”Care este „noua normalitate” pentru sectorul energetic european și cum ajungem acolo?”, precum și despre ”Cât de sigură este aprovizionarea cu energie a Europei?”

Pentru sectorul energiei electrice, dezbaterile s-au axat pe integrarea și dezvoltarea pieței, precum și pe reproiectarea piețelor datorită extinderii surselor regenerabile de energie. În centrul dezbaterilor privind sectorul gazelor naturale s-au aflat tendințele privind piețele de gaze din Europa Centrală și de Est, dar și problemele privind ce va însemna pentru Europa reconstrucția pieței energetice ucrainene.

Radu Luca a participat, ca speaker, în cadrul dezbaterii privind ”Cum să extindem sursele regenerabile? - Reproiectarea piețelor de energie electrică” (”How to scale up renewables? - Redesigning Electricity Markets”).

”S-au dezbătut mai multe probleme, legate, în principal, de faptul că această criză în energie determină o creștere importantă a investițiilor în generare, în special în surse regenerabile de energie, cu precădere cele fotovoltaice. Ne așteptăm la un nou val de regenerabile începând cu anul viitor, ceea ce va aduce cu sine un număr și mai mare de prețuri negative pe piața spot, așa cum am avut și noi, în România, cu câteva săptămâni în urmă. De aici și nevoia jucatorilor din segmentul upstream de a încheia contracte de tip PPA (n.r. - Power Purchase Agreements, contracte bilaterale negociate direct) pe termen lung, de 7 – 10 ani, și, drept consecinta, nevoia cresterii de a tranzacționa pe piețele Intraday, pentru reducerea riscurilor. De asemenea, s-a discutat și despre nevoia de a se elimina barierele în libera circulație a mărfurilor, cum sunt supra-taxele la importul și exportul de energie electrică. Pe de altă parte, dezbaterile s-au axat și pe recomandarea Comisiei Europene de a se renunța la subvențiile pentru energie și gaze naturale până la sfârșitul anului, dar și despre instabilitatea legislativă, care, în România, de exemplu, a însemnat modificarea legislației primare de 15 ori în 18 luni”, a spus domnul Radu Luca.