Asociația Furnizorilor de Energie din România
Română English

Laurențiu Urluescu: Situația în piața de energie s-a mai îmbunătățit

Laurențiu Urluescu: Situația în piața de energie s-a mai îmbunătățit

Prezent la cea de-a XI-a ediție a conferinței ”Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa, Dl Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFER), a anunțat că situația în piața de energie s-a mai îmbunătățit, după ce autoritățile au plătit o parte din sumele datorate pentru plafonarea/compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale.

”Am avut o mare problemă de cash flow. În august 2023 încă erau sume neplătite aferente facturilor din luna mai 2022. Acum situația s-a mai îmbunătățit”, a spus Dl Laurențiu Urluescu.

Schema de sprijin pentru populație și firme adoptată de către autorități pentru facturile la energie se realizează în două etape: în prima etapă este suportată de furnizori, iar în etapa a doua autoritățile decontează furnizorilor cheltuielile făcute.

”Totuși, sunt cheltuieli foarte mari, care nu sunt recunoscute și decontate. Pentru a susține schema de sprijin, furnizorii au făcut împrumuturi la bănci. Doar în ultimele 4-5 luni dobânzile bancare au fost în valoare de peste 60 milioane de lei, costuri ce nu sunt recunoscute furnizorilor și decontate. Pe de altă parte, suntem expuși pe piața de achiziții: pe platforma MACEE este nevoie de garanții foarte mari, pentru care este nevoie de cash flow și, în consecință, noi credite bancare. Totuși, trebuie să recunoaștem, situația s-a mai îmbunătățit”, a mai spus președintele AFEER.